czwartek, 30 stycznia 2014

Łosoś w miodzie z kremem szpinakowo-brokułowym


Składniki (3 porcje):
  • 3 dzwonka łososia
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • sól, pieprz
  • olej
Krem:
  • 15 dkg. świeżego szpinaku
  • 10 różyczek brokuła
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 szkl. wody + 1/3 kostki rosołowej drobiowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Brokuła gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Szpinak siekamy niezbyt drobno i podsmażamy na maśle ok. 5 min. Dodajemy drobno posiekany czosnek i ugotowany brokuł. Wlewamy kostkę rosołową rozpuszczoną w gorącej wodzie i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 10 min. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i po zagotowaniu całość studzimy. Miksujemy blenderem. Przed podaniem podgrzewamy.

Łososia przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy miodem z obu stron. Odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Mieszamy ze sobą bułkę i pokruszone płatki. Dzwonka ponownie pokrywamy miodem i obtaczamy z obu stron w panierce. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy z obu stron na złoto na niewielkim ogniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz