Składniki (3 porcje):
- 3 dzwonka łososia
- 5 łyżek miodu
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
- sól, pieprz
- olej
- 15 dkg. świeżego szpinaku
- 10 różyczek brokuła
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 szkl. wody + 1/3 kostki rosołowej drobiowej
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Brokuła gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Szpinak siekamy niezbyt drobno i podsmażamy na maśle ok. 5 min. Dodajemy drobno posiekany czosnek i ugotowany brokuł. Wlewamy kostkę rosołową rozpuszczoną w gorącej wodzie i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 10 min. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i po zagotowaniu całość studzimy. Miksujemy blenderem. Przed podaniem podgrzewamy.
Łososia przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy miodem z obu stron. Odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Mieszamy ze sobą bułkę i pokruszone płatki. Dzwonka ponownie pokrywamy miodem i obtaczamy z obu stron w panierce. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy z obu stron na złoto na niewielkim ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz