niedziela, 26 stycznia 2014

Krewetki w cieście po indyjsku z dipem czosnkowym


Składniki:
  • 30 średnich krewetek (użyłam obgotowanych mrożonych)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3-4 łyżki sezamu do obtaczania
Ciasto:
  • 1 małe jajko
  • 1/4 szkl. mleka
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy Bombay Masala (Kotanyi)
Dip czosnkowy:
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz wg. uznania
  • szczypta chili
Wykonanie:

Przygotowujemy dip. Czosnek przeciskamy, mieszamy z jogurtem, śmietaną, majonezem i przyprawami.

Krewetki rozmrażamy w lodówce lub w zamkniętej, grubej, plastikowej torebce zanurzonej w zimnej wodzie. Przekładamy do miski i wlewamy sos sojowy, mieszamy, by pokrył krewetki i odstawiamy na 1 godz. 

Miksujemy wszystkie składniki ciasta, zanurzamy w nim krewetki trzymając za ogonki (ich nie pokrywamy ciastem). Następnie obtaczamy w sezamie i smażymy w rozgrzanym, głębokim oleju z obu stron, aż się zezłocą (wystarczy 1 cm. oleju na patelni). Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz