Składniki:
- 30 średnich krewetek (użyłam obgotowanych mrożonych)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3-4 łyżki sezamu do obtaczania
- 1 małe jajko
- 1/4 szkl. mleka
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy Bombay Masala (Kotanyi)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz wg. uznania
- szczypta chili
Przygotowujemy dip. Czosnek przeciskamy, mieszamy z jogurtem, śmietaną, majonezem i przyprawami.
Krewetki rozmrażamy w lodówce lub w zamkniętej, grubej, plastikowej torebce zanurzonej w zimnej wodzie. Przekładamy do miski i wlewamy sos sojowy, mieszamy, by pokrył krewetki i odstawiamy na 1 godz.
Miksujemy wszystkie składniki ciasta, zanurzamy w nim krewetki trzymając za ogonki (ich nie pokrywamy ciastem). Następnie obtaczamy w sezamie i smażymy w rozgrzanym, głębokim oleju z obu stron, aż się zezłocą (wystarczy 1 cm. oleju na patelni). Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz