niedziela, 19 stycznia 2014

Babeczki z kremem cappuccino


Składniki (na 12 babeczek):

Ciasto:
  • 160 g. margaryny Palma ("z murzynkiem")
  • 120 g. cukru
  • 165 g. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku waniliowego
Krem:
  • 200 ml. śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cappuccino czekoladowego w proszku (Mokate)
  • 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiewamy. Mikserem ucieramy margarynę z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Wrzucamy skórkę z cytryny, olejek i miksujemy.

Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia się składników, nie dłużej. 

Formę do 12 muffinek wykładamy papilotkami, ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 15-20 min. aż babeczki będą złote i do suchego patyczka.

Wszystkie składniki na krem powinny być schłodzone. Śmietankę i mascarpone miksujemy do otrzymania gęstej masy (niezbyt długo, aby krem się nie zwarzył). Następnie dodajemy cukier puder i cappuccino i mieszamy krótko do gładkości. Przed dekoracją babeczek krem można schłodzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz