Składniki (na 12 babeczek):
Ciasto:
- 160 g. margaryny Palma ("z murzynkiem")
- 120 g. cukru
- 165 g. mąki pszennej
- 3 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku waniliowego
-
200 ml. śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cappuccino czekoladowego w proszku (Mokate)
- 1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiewamy. Mikserem ucieramy margarynę z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Wrzucamy skórkę z cytryny, olejek i miksujemy.
Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę do 12 muffinek wykładamy papilotkami, ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 15-20 min. aż babeczki będą złote i do suchego patyczka.
Wszystkie składniki na krem powinny być schłodzone. Śmietankę i mascarpone miksujemy do otrzymania gęstej masy (niezbyt długo, aby krem się nie zwarzył). Następnie dodajemy cukier puder i cappuccino i mieszamy krótko do gładkości. Przed dekoracją babeczek krem można schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz