piątek, 17 stycznia 2014

Kluski śląskie z sosem wątróbkowym


Składniki:

Ciasto:
  • 0,5 kg. ziemniaków
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1-1,5 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
Sos:
  • 30 dkg. wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 szkl. wody
  • pół łyżeczki vegety
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie i ostudzone przeciskamy przez praskę, dodajemy resztę składników na ciasto i wyrabiamy do połączenia składników. 

Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy (średnica 3-4 cm.), wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5-7 min.

Przyrządzamy sos: Cebulę szklimy na oleju, dodajemy pokrojoną wątróbkę i podsmażamy ok. 10 min. Wlewamy wodę, wrzucamy listek, ziele i vegetę. Dusimy ok. 15 min. W niewielkiej ilości zimnej wody mieszamy śmietanę i obie mąki, dolewamy odrobinę gorącego sosu. Dodajemy do wątróki energicznie mieszając, zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz