Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg. ziemniaków
- 1 jajko
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1-1,5 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- 30 dkg. wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 szkl. wody
- pół łyżeczki vegety
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie i ostudzone przeciskamy przez praskę, dodajemy resztę składników na ciasto i wyrabiamy do połączenia składników.
Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy (średnica 3-4 cm.), wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5-7 min.
Przyrządzamy sos: Cebulę szklimy na oleju, dodajemy pokrojoną wątróbkę i podsmażamy ok. 10 min. Wlewamy wodę, wrzucamy listek, ziele i vegetę. Dusimy ok. 15 min. W niewielkiej ilości zimnej wody mieszamy śmietanę i obie mąki, dolewamy odrobinę gorącego sosu. Dodajemy do wątróki energicznie mieszając, zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz