piątek, 17 stycznia 2014

Stir-fry z kurczaka z orzechami włoskimi


Składniki:
  • 500 g. filetów z kurczaka
  • 1/4 szkl. sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiej sherry
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka świeżego posiekanego imbiru
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich w kawałkach
  • 4 cebule pokrojone w piórka
  • 1 szkl. bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej rozpuszczonej w wodzie
Wykonanie: 

Kurczaka kroimy w paski długości 2,5 cm. i szerokości 6 mm. Sos sojowy, sherry, ocet, imbir i czosnek mieszamy ze sobą. Dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

Patelnię lub wok rozgrzewamy i wlewamy olej, wrzucamy orzechy i krótko prażymy, aby lekko ściemniały. Wykładamy na talerzyk.

Na olej wrzucamy cebulę i podsmażamy, musi lekko zmięknąć. Przekładamy na inny talerz.

Kurczaka wykładamy z marynaty. Mieszając i podrzucająć, smażymy mięso 5 min. (powinno być dobrze upieczone w środku).

Wlewamy bulion i marynatę, wrzucamy cebulę, doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy rozpuszczoną w wodzie mąkę i dodajemy do składników na patelni. Gotujemy 1 nim. cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Podajemy posypane orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz