Składniki:
- 500 g. filetów z kurczaka
- 1/4 szkl. sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiej sherry
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka świeżego posiekanego imbiru
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 szkl. orzechów włoskich w kawałkach
- 4 cebule pokrojone w piórka
- 1 szkl. bulionu z kurczaka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej rozpuszczonej w wodzie
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w paski długości 2,5 cm. i szerokości 6 mm. Sos sojowy, sherry, ocet, imbir i czosnek mieszamy ze sobą. Dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Kurczaka kroimy w paski długości 2,5 cm. i szerokości 6 mm. Sos sojowy, sherry, ocet, imbir i czosnek mieszamy ze sobą. Dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Patelnię lub wok rozgrzewamy i wlewamy olej, wrzucamy orzechy i krótko prażymy, aby lekko ściemniały. Wykładamy na talerzyk.
Na olej wrzucamy cebulę i podsmażamy, musi lekko zmięknąć. Przekładamy na inny talerz.
Kurczaka wykładamy z marynaty. Mieszając i podrzucająć, smażymy mięso 5 min. (powinno być dobrze upieczone w środku).
Wlewamy bulion i marynatę, wrzucamy cebulę, doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy rozpuszczoną w wodzie mąkę i dodajemy do składników na patelni. Gotujemy 1 nim. cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Podajemy posypane orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz