piątek, 17 stycznia 2014

Kulki z farszem mięsnym w sosie grzybowym


Składniki:
Ciasto:
  • 0,5 kg. ziemniaków
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1-1,5 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
Farsz:
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g. dowolnego mięsa mielonego
Sos:
  • 1 cebula
  • łyżka margaryny
  • garść suszoych grzybów (wcześniej namoczonych)
  • 12 pieczarek
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • łyżeczka śmietany 18%
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:

Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie i ostudzone przeciskamy przez praskę, dodajemy resztę składników na ciasto i wyrabiamy do połączenia składników.

Mięso mielone smażymy na oleju (dodatkowo można dodać posiekaną cebulkę). Z ciasta formujemy placuszki, na każdym kładziemy porcję mięsa i zlepiamy, by ciasto całkowicie pokryło farsz. Kulki powinny być wielkości mandarynki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5-7 min.

Na margarynie szklimy cebulę, dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach i posiakane drobno ugotowane grzyby suszone. Podsmażamy, dolewamy bulion i wodę spod gotowania grzybów. Dusimy ok. 10-15 min. Śmietanę i mąkę mieszamy w małej ilości zimnej wody, wlewamy odrobinę gorącego sosu. Dodajemy do grzybów energicznie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz