Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg. ziemniaków
- 1 jajko
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1-1,5 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
Farsz:
- 1 łyżka oleju
- 250 g. dowolnego mięsa mielonego
Sos:
- 1 cebula
- łyżka margaryny
- garść suszoych grzybów (wcześniej namoczonych)
- 12 pieczarek
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- łyżeczka śmietany 18%
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie i ostudzone przeciskamy przez praskę, dodajemy resztę składników na ciasto i wyrabiamy do połączenia składników.
Mięso mielone smażymy na oleju (dodatkowo można dodać posiekaną cebulkę). Z ciasta formujemy placuszki, na każdym kładziemy porcję mięsa i zlepiamy, by ciasto całkowicie pokryło farsz. Kulki powinny być wielkości mandarynki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5-7 min.
Na margarynie szklimy cebulę, dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach i posiakane drobno ugotowane grzyby suszone. Podsmażamy, dolewamy bulion i wodę spod gotowania grzybów. Dusimy ok. 10-15 min. Śmietanę i mąkę mieszamy w małej ilości zimnej wody, wlewamy odrobinę gorącego sosu. Dodajemy do grzybów energicznie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz