środa, 22 stycznia 2014

Zupa cebulowa


Składniki:
  • 60 dkg. cebuli
  • 1 l. bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g. serka topionego śmietankowego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki margaryny
  • sól i pieprz
Wykonanie:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy w rondelku na margarynie przez 8-10 min. Dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy bulion, dodajemy tymianek, paprykę i gotujemy na małym ogniu ok 15 min.

Studzimy i miksujemy blenderem. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści. Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością wody, aby nie było grudek. Wlewamy do niej trochę gorącego wywaru i po dokładnym wymieszaniu dodajemy do zupy. Gotujemy chwilę, doprawiamy cukrem i ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz