Składniki:
- 60 dkg. cebuli
- 1 l. bulionu
- 3 ząbki czosnku
- 100 g. serka topionego śmietankowego
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki margaryny
- sól i pieprz
Wykonanie:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy w rondelku na margarynie przez 8-10 min. Dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy bulion, dodajemy tymianek, paprykę i gotujemy na małym ogniu ok 15 min.
Studzimy i miksujemy blenderem. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści. Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością wody, aby nie było grudek. Wlewamy do niej trochę gorącego wywaru i po dokładnym wymieszaniu dodajemy do zupy. Gotujemy chwilę, doprawiamy cukrem i ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz