Składniki:
- 1,5 szkl. mleka
- 3 łyżki żelatyny
- 4 jajka
- 1 kostka margaryny Palma "z murzynkiem"
- 3/4 szkl. cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 2-3 łyżki kakao
- paczka herbatników
- dowolne owoce i galaretka
Dno tortownicy (średnica 23 cm.) wykładamy herbatnikami (mogą trochę na siebie zachodzić) i lekko nasączamy np. naparem herbaty.
Zagotowujemy mleko z żelatyną ciągle mieszając (ważne!). Mikserem ucieramy margarynę z cukrami i żółtkami. Ubijamy pianę z białek. Do masy z margaryny wlewamy po jednej łyżce ostudzonego mleka (dobrze jeśli będzie leciutko letnie) i dalej miksujemy.
Nastepnie od razu dodajemy pianę z białek i szybko mieszamy, już łyżką. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao. Ciemną masę wylewamy na herbatniki i od razu na nią masę białą (ważne, by robić to szybko, ponieważ masy dość szybko gęstnieją).
Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na pół godz. Na wierzchu układamy wybrane owoce i zalewamy tężejącą galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz