piątek, 17 stycznia 2014

Torcik "Pianka"


Składniki:
  • 1,5 szkl. mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny Palma "z murzynkiem"
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki kakao
  • paczka herbatników
  • dowolne owoce i galaretka
Wykonanie:

Dno tortownicy (średnica 23 cm.) wykładamy herbatnikami (mogą trochę na siebie zachodzić) i lekko nasączamy np. naparem herbaty.

Zagotowujemy mleko z żelatyną ciągle mieszając (ważne!). Mikserem ucieramy margarynę z cukrami i żółtkami. Ubijamy pianę z białek. Do masy z margaryny wlewamy po jednej łyżce ostudzonego mleka (dobrze jeśli będzie leciutko letnie) i dalej miksujemy.

Nastepnie od razu dodajemy pianę z białek i szybko mieszamy, już łyżką. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao. Ciemną masę wylewamy na herbatniki i od razu na nią masę białą (ważne, by robić to szybko, ponieważ masy dość szybko gęstnieją).

Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na pół godz. Na wierzchu układamy wybrane owoce i zalewamy tężejącą galaretką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz