piątek, 17 stycznia 2014

Drożdżówka z bakaliami i czekoladą


Składniki:
  • 40 dkg. mąki pszennej
  • 2,5 dkg. świeżych drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 1 duże jajko (lub 2 małe)
  • 10 dkg. margaryny
  • 0,5 szkl. cukru + 1 łyżka
  • 1 mały cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 5 łyżek rodzynek
  • 10 szt. suszonych moreli
  • 4 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej (używam ususzonej i następnie dobrze sparzonej)
  • 50 g. czekolady gorzkiej
  • 50 g. czekolady mlecznej
Wykonanie:

Pół szkl. mleka lekko podgrzewamy. Do sporej miski przesiewamy mąkę, robimy dołeczek w środku i wkruszamy drożdże, posypujemy 1 łyżką cukru. Wlewamy na drożdże lekko ciepłe mleko i mieszamy rozpuszczając je, jednocześnie zagarniając łyżką trochę mąki z brzegów, by powstała średniej gęstości papka. Odstawiamy na 10 min.

Podgrzewamy resztę mleka, rozpuszczamy w nim oba cukry, margarynę i szczypte soli (nie gotujemy!). Gdy będzie letnie wbijamy jajko i roztrzepujemy całość widelcem. Wlewamy całość do miski z mąką i zaczynem. Mieszamy a nastepnie wyrabiamy łyżką ok 10 min.

Wsypujemy rodzynki, skórkę pomarańczową oraz pokrojoną na kawałki czekoladę i pokrojone morele. Mieszamy dokładnie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godz.

Formę do pieczenia smarujemy margaryną (u mnie keksówka o wymiarach 32 cm. x 8 cm.), przekładamy do niej ciasto, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 160°C przez ok. 30 min. (do suchego patyczka i złocistego koloru). Drożdżówkę po ostygnięciu polewamy lukrem lub ulubioną polewą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz