piątek, 17 stycznia 2014

Piersi kurczaka nadziewane żurawiną

Składniki:
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 szkl. suszonej żurawiny
  • 2 czerwone cebule
  • 1/4 szkl. soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól morska
  • pieprz
Wykonanie:

Piersi nacinamy nożem tworząc głębokie kieszonki. Nadziewamy je żurawiną, przyciskamy dłonią by je spłaszczyć i zamykamy kieszonki wykałaczkami.

Cebulę, sok i skórkę z cytryny, oliwę, cząber, tymianek oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu mieszamy ze sobą. Tą marynatą pokrywamy filety, przykrywamy i ostawiamy do lodówki na 12-24 godz.

Kurczaka oczyszczamy z marynaty i opiekamy na patelni w z obu stron na złoto. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą i przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20-30 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz