Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 1 szkl. suszonej żurawiny
- 2 czerwone cebule
- 1/4 szkl. soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól morska
- pieprz
Wykonanie:
Piersi nacinamy nożem tworząc głębokie kieszonki. Nadziewamy je żurawiną, przyciskamy dłonią by je spłaszczyć i zamykamy kieszonki wykałaczkami.
Cebulę, sok i skórkę z cytryny, oliwę, cząber, tymianek oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu mieszamy ze sobą. Tą marynatą pokrywamy filety, przykrywamy i ostawiamy do lodówki na 12-24 godz.
Kurczaka oczyszczamy z marynaty i opiekamy na patelni w z obu stron na złoto. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą i przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20-30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz