piątek, 17 stycznia 2014

Pierś z kurczaka nadziewana porem i orzechami

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 pory
  • 50 g. orzechów włoskich
  • 100 g. startego żółtego sera
  • 30 g. bułki tartej
  • 1 jajko
  • 100 g. masła lub margaryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Pory kroimy w półplastry. Na suchej patelni prażymy lekko orzechy w kawałkach i odstawiamy. Na patelni roztapiamy połowę masła i smażymy pora ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystudzenia.

Filety nacinamy wzdłuż tak, aby powstała kieszonka. Nacieramy całe solą, pieprzem i papryką. Mieszamy pora z orzechami, serem, bułką tartą i jajkiem.

Masą napełniamy kieszonki i spinamy wykałaczkami. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy piersi, skrapiamy całość sokiem z cytryny i obkładamy pozostałym masłem. Pieczemy ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz