- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 pory
- 50 g. orzechów włoskich
- 100 g. startego żółtego sera
- 30 g. bułki tartej
- 1 jajko
- 100 g. masła lub margaryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
Pory kroimy w półplastry. Na suchej patelni prażymy lekko orzechy w kawałkach i odstawiamy. Na patelni roztapiamy połowę masła i smażymy pora ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystudzenia.
Filety nacinamy wzdłuż tak, aby powstała kieszonka. Nacieramy całe solą, pieprzem i papryką. Mieszamy pora z orzechami, serem, bułką tartą i jajkiem.
Masą napełniamy kieszonki i spinamy wykałaczkami. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy piersi, skrapiamy całość sokiem z cytryny i obkładamy pozostałym masłem. Pieczemy ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz