Składniki (na 12 muffinek, foremki - podstawa 4,5 cm., wysokość 3,5 cm.):
- 2 garście suszonej żurawiny
- 2 garście rodzynek
Składniki suche:
- 250 g. mąki pszennej
- 100 g. cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki mokre:
- 2 jajka
- 200 ml. jogurtu naturalnego lub kefiru
- 100 ml. oleju
Wykonanie:
Przygotowujemy dwie miski. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej misce składniki mokre: roztrzepane jajka, olej, jogurt lub kefir. Wymieszane składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi. Delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników. Wsypujemy rodzynki i żurawinę i krótko mieszamy (w cieście mogą być widoczne jeszcze małe grudki mąki - im mniej mieszamy tym lepsze wyjdą muffinki :) ).
Ciasto nakładamy do foremek (ja używam silikonowych, ale mogą być zwykłe papierowe papilotki - oczywiście poukładane w formie do babeczek/muffin) na 3/4 ich wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 15 minut (do suchego patyczka i złocistego koloru). Podajemy ciepłe lub lekko ostudzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz