wtorek, 14 stycznia 2014

Gruszki pieczone w sosie imbirowym



Składniki:
  •  4 duże twarde gruszki
  • 300 ml. śmietanki kremówki
  • 1/4 szkl. cukru pudru
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • 1/2 laski wanilii
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka margaryny
Wykonanie:

Gruszki obieramy ze skórki (niekoniecznie) i przecinamy wzdłuż na połówki. Usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wysmarowanej margaryną przecięciem do góry.


W misce mieszamy śmietankę z cukrem pudrem, obranym i drobno startym imbirem, wnętrzem wanilii oraz resztą przypraw.

Gruszki polewamy sosem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 190'C i pieczemy przez ok. 30 min., podlewając kilka razy gruszki sosem, aż zmiękną i lekko się zrumienią, a sos zgęstnieje. Podajemy gruszki polane sosem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz