Składniki:
- 4 duże twarde gruszki
- 300 ml. śmietanki kremówki
- 1/4 szkl. cukru pudru
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- 1/2 laski wanilii
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka margaryny
Gruszki obieramy ze skórki (niekoniecznie) i przecinamy wzdłuż na połówki. Usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wysmarowanej margaryną przecięciem do góry.
W misce mieszamy śmietankę z cukrem pudrem, obranym i drobno startym imbirem, wnętrzem wanilii oraz resztą przypraw.
Gruszki polewamy sosem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 190'C i pieczemy przez ok. 30 min., podlewając kilka razy gruszki sosem, aż zmiękną i lekko się zrumienią, a sos zgęstnieje. Podajemy gruszki polane sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz