Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 5 łyżek cukru pudru
- 0,5 kostki margaryny Palma "z murzynkiem"
- 3 żółtka
- 4 białka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżka cukru
- 1 op. kremu do tortów smak ajerkoniakowy (Dr.Oetker)
- 300 ml. mleka
- 50 g. mlecznej czekolady
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i siekamy dokładnie nożem. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, proszek, 3 żółtka i śmietanę. Wyrabiamy dłońmi ciasto, wstawiamy do lodówki na 0,5 godz.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy do wielkości podstawy formy do pieczenia (moja blacha: 25 cm. x 21 cm.). Nawijamy na wałek i przekładamy na blaszkę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Na cieście rozsmarowujemy powidła śliwkowe.
Trzepaczką sprężynową ubijamy pianę z białek z dodatkiem 1 łyżki cukru. Wykładamy ją na powidła. Ciasto pieczemy ok. 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Do wysokiego naczynia wlewamy zimne!!! mleko, wsypujemy krem w proszku i miksujemy mikserem przez chwilę na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych przez 2 min.
Ostudzone ciasto smarujemy kremem. Wierzch ozdabiamy startą na tarce o grubych oczkach czekoladą.
Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godz. Najlepiej kroić na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz