niedziela, 2 lutego 2014

Ciasto ajerkoniakowe z nutą śliwkową


Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 0,5 kostki margaryny Palma "z murzynkiem"
  • 3 żółtka
  • 4 białka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 op. kremu do tortów smak ajerkoniakowy (Dr.Oetker)
  • 300 ml. mleka
  • 50 g. mlecznej czekolady
Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i siekamy dokładnie nożem. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, proszek, 3 żółtka i śmietanę. Wyrabiamy dłońmi ciasto, wstawiamy do lodówki na 0,5 godz.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy do wielkości podstawy formy do pieczenia (moja blacha: 25 cm. x 21 cm.). Nawijamy na wałek i przekładamy na blaszkę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Na cieście rozsmarowujemy powidła śliwkowe.

Trzepaczką sprężynową ubijamy pianę z białek z dodatkiem 1 łyżki cukru. Wykładamy ją na powidła. Ciasto pieczemy ok. 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Do wysokiego naczynia wlewamy zimne!!! mleko, wsypujemy krem w proszku i miksujemy mikserem przez chwilę na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych przez 2 min.

Ostudzone ciasto smarujemy kremem. Wierzch ozdabiamy startą na tarce o grubych oczkach czekoladą.
Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godz. Najlepiej kroić na drugi dzień.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz