sobota, 15 lutego 2014

Pikantne udka kurczaka z ryżem po kreolsku


Składniki (4 porcje):
  • 8 podudzi z kurczaka, ze skórą
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki gęstego sosu chili
Ryż po kreolsku:
  • 200 g. długoziarnistego ryżu
  • 700 ml. wywaru warzywnego (może być z kostki rosołowej)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 2 pokrojone łodygi selera naciowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:

W każdym udku robimy po dwa nacięcia. Mięso nacieramy oliwą i sosem chili. W misce mieszamy mąkę, mieloną paprykę, pieprz, sól, czosnek i tymianek. Posypujemy tym kurczaka z każdej strony, wkładamy do lodówki na pół godziny.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim udka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 30-40 min.

W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, paprykę i seler naciowy. Smażymy na małym ogniu 3 min., by warzywa lekko zmiękły. Wsypujemy ryż, wlewamy wywar, doprowadzamy do wrzenia często mieszając. Gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu 15-20 min. (często mieszamy), aż ryż wchłonie wywar i będzie miękki. Minutę przed końcem wsypujemy odsączoną i opłukaną fasolę oraz pietruszkę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz