Składniki (4 porcje):
- 8 podudzi z kurczaka, ze skórą
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki gęstego sosu chili
Ryż po kreolsku:
- 200 g. długoziarnistego ryżu
- 700 ml. wywaru warzywnego (może być z kostki rosołowej)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 posiekana cebula
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 2 pokrojone łodygi selera naciowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
W każdym udku robimy po dwa nacięcia. Mięso nacieramy oliwą i sosem chili. W misce mieszamy mąkę, mieloną paprykę, pieprz, sól, czosnek i tymianek. Posypujemy tym kurczaka z każdej strony, wkładamy do lodówki na pół godziny.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim udka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 30-40 min.
W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, paprykę i seler naciowy. Smażymy na małym ogniu 3 min., by warzywa lekko zmiękły. Wsypujemy ryż, wlewamy wywar, doprowadzamy do wrzenia często mieszając. Gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu 15-20 min. (często mieszamy), aż ryż wchłonie wywar i będzie miękki. Minutę przed końcem wsypujemy odsączoną i opłukaną fasolę oraz pietruszkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz