sobota, 22 lutego 2014

Zupa-krem łososiowa z pulpecikami


Składniki (3 porcje):
  • główka, ogonek, kręgosłup z łososia
  • 3 filety łososia ze skórą
  • kawałek korzenia selera
  • 1 marchewka
  • pół pietruszki
  • 10 cm. kawałek pora
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżka masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki suszonego estragonu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sezam do obtaczania
  • koperek i świeżo zmielony pieprz przed podaniem
Wykonanie:

Od filetów oddzielamy skórę, mielimy je lub rozcieramy widelcem. Dodajemy posiekany czosnek, natkę pietruszki, estragon i doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy gładką  masę.

Części łososia oraz skórę zalewamy wodą ok. 1,5 l. Po zagotowaniu wrzucamy pokrojone marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, listek, ziele i łyżeczkę soli. Gotujemy wywar na małym ogniu przez ok. 1 godz.

Wyjmujemy części ryby oraz skórę z filetów, listek i ziele. Studzimy bulion i miksujemy blenderem (razem z warzywami). Następnie zagotowujemy i wlewamy mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy łyżkę masła. Mieszamy aż zgęstnieje i chwilę gotujemy. Doprawiamy pieprzem i vegetą.

Masę łososiową formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w sezamie. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i smażymy pulpeciki na rumiano z każdej strony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz