Składniki (3 porcje):
- główka, ogonek, kręgosłup z łososia
- 3 filety łososia ze skórą
- kawałek korzenia selera
- 1 marchewka
- pół pietruszki
- 10 cm. kawałek pora
- 1 listek laurowy
- 3 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- vegeta
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżka masła
- 2-3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki suszonego estragonu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sezam do obtaczania
- koperek i świeżo zmielony pieprz przed podaniem
Od filetów oddzielamy skórę, mielimy je lub rozcieramy widelcem. Dodajemy posiekany czosnek, natkę pietruszki, estragon i doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy gładką masę.
Części łososia oraz skórę zalewamy wodą ok. 1,5 l. Po zagotowaniu wrzucamy pokrojone marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, listek, ziele i łyżeczkę soli. Gotujemy wywar na małym ogniu przez ok. 1 godz.
Wyjmujemy części ryby oraz skórę z filetów, listek i ziele. Studzimy bulion i miksujemy blenderem (razem z warzywami). Następnie zagotowujemy i wlewamy mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy łyżkę masła. Mieszamy aż zgęstnieje i chwilę gotujemy. Doprawiamy pieprzem i vegetą.
Masę łososiową formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w sezamie. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i smażymy pulpeciki na rumiano z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz