Składniki (2 porcje):
- 20 szt. średnich, obranych krewetek (mogą być mrożone)
- 2 filety z łososia bez skóry, pokrojone w kostkę o boku 2,5 cm
- 160 g. ryżu jaśminowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 posiekana cebula
- 1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki
- pół papryki czerwonej
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 szkl. wywaru z warzyw
- 4-5 łyżek pokrojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki sosu chili
- sól i pieprz
Wykonanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy selera naciowego, czosnek, paprykę pokrojoną w paseczki, imbir i ryż. Smażymy 2 minuty cały czas mieszając. Wlewamy wywar, mieszamy, następnie przykrywamy patelnię i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 12-15 min.
Dodajemy pomidory razem z sokiem, natkę pietruszki, krewetki i łososia. Przykrywamy i gotujemy 4 minuty, aż ryż wchłonie większość płynu i będzie miękki, a krewetki i ryba nie będą surowe. Dodajemy sos chili, doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz