czwartek, 27 lutego 2014

Jambalaya z owocami morza

Składniki (2 porcje):
  • 20 szt. średnich, obranych krewetek (mogą być mrożone)
  • 2 filety z łososia bez skóry, pokrojone w kostkę o boku 2,5 cm  
  • 160 g. ryżu jaśminowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki  
  • pół papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 szkl. wywaru z warzyw
  • 4-5 łyżek pokrojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki sosu chili
  • sól i pieprz
Wykonanie:

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy selera naciowego, czosnek, paprykę pokrojoną w paseczki, imbir i ryż. Smażymy 2 minuty cały czas mieszając. Wlewamy wywar, mieszamy, następnie przykrywamy patelnię i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 12-15 min. 

Dodajemy pomidory razem z sokiem, natkę pietruszki, krewetki i łososia. Przykrywamy i gotujemy 4 minuty, aż ryż wchłonie większość płynu i będzie miękki, a krewetki i ryba nie będą surowe. Dodajemy sos chili, doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz