środa, 19 lutego 2014

Orientalne gołąbki z wieprzowiną


Składniki (4 porcje):
  • 500 g. chudej mielonej wieprzowiny
  • 1 posiekana cebula
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1/5 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/5 łyżeczki mielonego anyżu
  • 1/5 łyżeczki cynamonu
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 roztrzepane jajko
  • 8 liści włoskiej kapusty
  • 500 ml. wywaru z kurczaka
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • pół łyżeczki sosu chili
  • sól
Wykonanie:

Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, goździki, anyż, cynamon, pieprz, imbir, sos sojowy, jajko i sól do smaku. Mieszamy dokładnie dłonią i dzielimy na 8 porcji.

Od każdego liścia kapusty odcinamy pozostałości po głąbie i ścinamy grubszą "żyłkę" biegnącą wzdłuż liścia. Na każdym liściu kładziemy porcję mięsa z przyprawami i zawijamy gołąbki.

Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy wywarem (muszą być całe zamoczone), przykrywamy i dusimy w piekarniku (180-200ºC), aż kapusta będzie miękka (lecz gołąbki powinny być twarde w dotyku).

Do wywaru spod duszenia gołąbków wlewamy mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w odrobinie wody. Zagotowujemy na małym ogniu i mieszamy, aż zgęstnieje. Dodajemy sos chili.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz