Składniki (4 porcje):
- 500 g. chudej mielonej wieprzowiny
- 1 posiekana cebula
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1/5 łyżeczki mielonych goździków
- 1/5 łyżeczki mielonego anyżu
- 1/5 łyżeczki cynamonu
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 roztrzepane jajko
- 8 liści włoskiej kapusty
- 500 ml. wywaru z kurczaka
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- pół łyżeczki sosu chili
- sól
Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, goździki, anyż, cynamon, pieprz, imbir, sos sojowy, jajko i sól do smaku. Mieszamy dokładnie dłonią i dzielimy na 8 porcji.
Od każdego liścia kapusty odcinamy pozostałości po głąbie i ścinamy grubszą "żyłkę" biegnącą wzdłuż liścia. Na każdym liściu kładziemy porcję mięsa z przyprawami i zawijamy gołąbki.
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy wywarem (muszą być całe zamoczone), przykrywamy i dusimy w piekarniku (180-200ºC), aż kapusta będzie miękka (lecz gołąbki powinny być twarde w dotyku).
Do wywaru spod duszenia gołąbków wlewamy mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w odrobinie wody. Zagotowujemy na małym ogniu i mieszamy, aż zgęstnieje. Dodajemy sos chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz