Składniki:
Ciasto:
- 200 g. mąki pszennej
- 120 g. masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
- 300 g. kapusty kiszonej
- duża garść grzybów suszonych
- 2 łyżki margaryny
- 1 cebula
- vegeta
- sól, pieprz
Na stolnicy siekamy nożem mąkę z miękkim masłem, dodajemy pozostałe składniki ciasta i dalej siekamy. Zagniatamy ciasto rękami, formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godz.
Grzyby moczymy w wodzie przez noc. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 min, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 30 minut. Odcedzamy, studzimy i bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w malakserze. To samo robimy z grzybami.
Na maśle szklimy drobno posiekaną cebulę, dorzucamy kapustę i grzyby. Doprawiamy vegetą, solą i pieprzem. Smażymy często mieszając przez 10 minut. Następnie studzimy.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kółka (moje mają 9 cm. średnicy). Na każde kładziemy trochę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Układamy na blasze, pieczemy w piekarniku w 190-200ºC, aż pierożki się zezłocą (ok. 30-35min.). Podajemy na ciepło z barszczykiem czerwonym. Pierożki można odgrzewać w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz