sobota, 8 lutego 2014

Kruche pierożki z kapustą i grzybami


Składniki:

Ciasto:
  • 200 g. mąki pszennej
  • 120 g. masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
Farsz:
  • 300 g. kapusty kiszonej
  • duża garść grzybów suszonych
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 cebula
  • vegeta
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Na stolnicy siekamy nożem mąkę z miękkim masłem, dodajemy pozostałe składniki ciasta i dalej siekamy. Zagniatamy ciasto rękami, formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godz.

Grzyby moczymy w wodzie przez noc. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 min, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Kapustę zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 30 minut. Odcedzamy, studzimy i bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w malakserze. To samo robimy z grzybami.

Na maśle szklimy drobno posiekaną cebulę, dorzucamy kapustę i grzyby. Doprawiamy vegetą, solą i pieprzem. Smażymy często mieszając przez 10 minut. Następnie studzimy.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kółka (moje mają 9 cm. średnicy). Na każde kładziemy trochę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Układamy na blasze, pieczemy w piekarniku w 190-200ºC, aż pierożki się zezłocą (ok. 30-35min.). Podajemy na ciepło z barszczykiem czerwonym. Pierożki można odgrzewać w piekarniku.

mmm


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz