piątek, 28 lutego 2014

Muffinki imbirowo-cynamonowe

 

Składniki (na 12 muffinek, foremki - podstawa 4,5 cm., wysokość 3,5 cm.):
  • 2 łyżki świeżego startego imbiru
  • 1 łyżka cynamonu
Składniki suche:
  • 250 g. mąki pszennej
  • 100 g. cukru trzcinowego 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki mokre:
  • 2 jajka
  • 200 ml. jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 100 ml. oleju
Wykonanie:

Przygotowujemy dwie miski. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej misce składniki mokre: roztrzepane jajka, olej, jogurt lub kefir. Wymieszane składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi. Delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników (w cieście mogą być widoczne jeszcze małe grudki mąki). Odmierzamy 6 łyżek ciasta, dodajemy cynamon i krótko mieszamy. Do pozostałego ciasta (ta większa ilość) dodajemy starty imbir.

Ciasto z imbirem nakładamy do foremek (ja używam silikonowych, ale mogą być zwykłe papierowe papilotki - oczywiście poukładane w formie do babeczek/muffin) na 2/3 ich wysokości. Na wierzch kładziemy po 1 łyżeczce ciasta z cynamonem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 15 minut (do suchego patyczka i złocistego koloru). Podajemy ciepłe lub lekko ostudzone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz