poniedziałek, 3 marca 2014

Polędwica wołowa po azjatycku

 Składniki (2 porcje):

  • 250 g. polędwicy wołowej
  • 150 g. makaronu gryczanego soba
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • pół małej cukinii
  • 20 g. suszonych grzybów mun
  • 300 ml. bulionu wołowego (może być z kostki)
  • pół arkusza nori
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sosu chili
Wykonanie:

Mieszamy sos sojowy, posiekany czosnek, sos chili i mąkę. Powstałym sosem dokładnie pokrywamy polędwicę pokrojoną w cienkie paseczki. Odstawiamy.

Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut, a następnie gotujemy przez 10 min. Odcedzamy i kroimy w paseczki.

Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 min. Odcedzamy i przepłukujemy.

Rozgrzewamy dużą patelnię lub wok, wlewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy obie papryki pokrojone w paski, cukinię w półplasterkach i grzyby. Smażymy 5 min., aż warzywa zmiękną. Zdemujemy wszystko z patelni, wlewamy pozostały olej i po rozgrzaniu smażymy polędwicę ok. 4 min., aż zmięknie. Wykładamy do warzyw.

Na patelnię wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sos ostrygowy, makaron, warzywa i mięso, arkusz nori pokrojony w paski i rozgniecioną kolendrę. Mieszamy i smażymy przez minutę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz