- 250 g. polędwicy wołowej
- 150 g. makaronu gryczanego soba
- pół papryki czerwonej
- pół papryki zielonej
- pół małej cukinii
- 20 g. suszonych grzybów mun
- 300 ml. bulionu wołowego (może być z kostki)
- pół arkusza nori
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- 2 łyżeczki sosu ostrygowego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sosu chili
Mieszamy sos sojowy, posiekany czosnek, sos chili i mąkę. Powstałym sosem dokładnie pokrywamy polędwicę pokrojoną w cienkie paseczki. Odstawiamy.
Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut, a następnie gotujemy przez 10 min. Odcedzamy i kroimy w paseczki.
Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 min. Odcedzamy i przepłukujemy.
Rozgrzewamy dużą patelnię lub wok, wlewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy obie papryki pokrojone w paski, cukinię w półplasterkach i grzyby. Smażymy 5 min., aż warzywa zmiękną. Zdemujemy wszystko z patelni, wlewamy pozostały olej i po rozgrzaniu smażymy polędwicę ok. 4 min., aż zmięknie. Wykładamy do warzyw.
Na patelnię wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sos ostrygowy, makaron, warzywa i mięso, arkusz nori pokrojony w paski i rozgniecioną kolendrę. Mieszamy i smażymy przez minutę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz