Składniki (2 porcje):
- 2 filety łososia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 25 g. suszonych prawdziwków
- 2 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- vegeta
- sól
- pieprz
- 2 szkl. wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju
- 100 g. kaszki kuskus
Grzyby zalewamy wodą na całą noc.
Wyciągamy grzyby z wody i kroimy drobno (część możemy zostawić w większych kawałkach). Wrzucamy z powrotem do wody, w której się moczyły, dorzucamy ziele, listek i gotujemy na małym ogniu 15-20 min. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę, po czym wlewamy do sosu ciągle mieszając. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą oraz dodajemy masło, by się rozpuściło.
Łososia oprószamy solą i pieprzem, nacieramy oliwą. Smażymy na rozgrzanym oleju rumieniąc z obu stron.
Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz