sobota, 22 marca 2014

Łosoś z sosem grzybowym i kuskusem


Składniki (2 porcje):
  • 2 filety łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 25 g. suszonych prawdziwków
  • 2 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • vegeta
  • sól
  • pieprz
  • 2 szkl. wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g. kaszki kuskus
Wykonanie:

Grzyby zalewamy wodą na całą noc.

Wyciągamy grzyby z wody i kroimy drobno (część możemy zostawić w większych kawałkach). Wrzucamy z powrotem do wody, w której się moczyły, dorzucamy ziele, listek i gotujemy na małym ogniu 15-20 min. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę, po czym wlewamy do sosu ciągle mieszając. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą oraz dodajemy masło, by się rozpuściło.

Łososia oprószamy solą i pieprzem, nacieramy oliwą. Smażymy na rozgrzanym oleju rumieniąc z obu stron.

Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz