Składniki (3 porcje):
- 250 g. filetów z piersi kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół papryki czerwonej
- pół papryki zielonej
- pół papryki żółtej
- pół małej cukinii
- sałata lodowa (lub inna krucha)
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mieszanki przypraw do Taco (Kotanyi)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 ogórek kiszony
- 1 papryczka chili z zalewy
Ciasto na taco:
- 200 g. mąki kukurydzianej
- 100 g. mąki pszennej
- 160 ml. wody
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Przesiewamy do miski obie mąki i mieszamy, dodajemy sól, olej, wodę. Wyrabiamy najpierw łyżką, a nastepnie ręką na stolnicy. Odstawiamy na pół godziny. Póżniej rozwałkowujemy cieniutko i wykrawamy kółka (moje mają 9 cm. średnicy). Można odcisnąć koło małym talerzykiem, a potem nożykiem wykroić po śladach. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni z obu stron, aż się przyrumienią. Od razu po ściągnięciu z patelni składamy delikatnie na pół, aby zachowały kształt.
Mięso kroimy w paski i wrzucamy do miski. Dodajemy posiekany czosnek i przyprawę Taco, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 0,5-1 godz.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy mięso. Smażymy minutę. Dorzucamy papryki pokrojone w paseczki, cukinię w plasterki oraz cebulę w piórka. Smażymy około 5 min. często mieszając.
Jogurt mieszamy z majonezem oraz drobno posiekanymi ogórkiem i papryczką.
Przed podaniem muszle taco podgrzewamy kilka sekund w piekarniku lub mikrofalówce. Napełniamy je mięsem z warzywami oraz drobno porwaną sałatą. Podajemy z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz