wtorek, 11 marca 2014

Taco z papryką i cukinią oraz pikantnym sosem


Składniki (3 porcje):

  • 250 g. filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • pół papryki żółtej
  • pół małej cukinii
  • sałata lodowa (lub inna krucha)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mieszanki przypraw do Taco (Kotanyi)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 papryczka chili z zalewy
Ciasto na taco:
  • 200 g. mąki kukurydzianej
  • 100 g. mąki pszennej
  • 160 ml. wody
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
Wykonanie:

Przesiewamy do miski obie mąki i mieszamy, dodajemy sól, olej, wodę. Wyrabiamy najpierw łyżką, a nastepnie ręką na stolnicy. Odstawiamy na pół godziny. Póżniej rozwałkowujemy cieniutko i wykrawamy kółka (moje mają 9 cm. średnicy). Można odcisnąć koło małym talerzykiem, a potem nożykiem wykroić po śladach. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni z obu stron, aż się przyrumienią. Od razu po ściągnięciu z patelni składamy delikatnie na pół, aby zachowały kształt.


Mięso kroimy w paski i wrzucamy do miski. Dodajemy posiekany czosnek i przyprawę Taco, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 0,5-1 godz.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy mięso. Smażymy minutę. Dorzucamy papryki pokrojone w paseczki, cukinię w plasterki oraz cebulę w piórka. Smażymy około 5 min. często mieszając.

Jogurt mieszamy z majonezem oraz drobno posiekanymi ogórkiem i papryczką.

Przed podaniem muszle taco podgrzewamy kilka sekund w piekarniku lub mikrofalówce. Napełniamy je mięsem z warzywami oraz drobno porwaną sałatą. Podajemy z sosem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz