sobota, 29 marca 2014

Muffinki czekoladowo... czekoladowe :)


Składniki (14-15 szt.,  foremki - podstawa 4,5 cm., wysokość 3,5 cm.):
  • 80 g. białej czekolady
  • posypka czekoladowa
Składniki suche:
  • 250 g. mąki pszennej
  • 150 g. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Składniki mokre:
  • 1 szkl. mleka
  • 100 g. masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 50 g. gorzkiej czekolady
  • kilka kropel olejku waniliowego
Wykonanie:

W rondelku roszpuszczamy czekoladę gorzką wraz z masłem, a następnie studzimy.

Przygotowujemy dwie miski. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej misce składniki mokre: roztrzepane jajko, mleko, olejek i czekoladę z masłem. Wymieszane składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi. Delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników (w cieście mogą być widoczne jeszcze małe grudki mąki).

Ciasto nakładamy do foremek do 2/3 wysokości. Białą czekoladę kroimy na mniejsze kawałeczki i po kilka wciskamy w każdą muffinkę. Wierzch posypujemy czekoladową posypką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 15 minut (do suchego patyczka). Podajemy ciepłe lub lekko ostudzone.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz