Składniki (14-15 szt., foremki - podstawa 4,5 cm., wysokość 3,5 cm.):
- 80 g. białej czekolady
- posypka czekoladowa
Składniki suche:
- 250 g. mąki pszennej
- 150 g. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Składniki mokre:
- 1 szkl. mleka
- 100 g. masła lub margaryny
- 1 jajko
- 50 g. gorzkiej czekolady
- kilka kropel olejku waniliowego
Wykonanie:
W rondelku roszpuszczamy czekoladę gorzką wraz z masłem, a następnie studzimy.
Przygotowujemy dwie miski. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej misce składniki mokre: roztrzepane jajko, mleko, olejek i czekoladę z masłem. Wymieszane składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi. Delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników (w cieście mogą być widoczne jeszcze małe grudki mąki).
Ciasto nakładamy do foremek do 2/3 wysokości. Białą czekoladę kroimy na mniejsze kawałeczki i po kilka wciskamy w każdą muffinkę. Wierzch posypujemy czekoladową posypką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 15 minut (do suchego patyczka). Podajemy ciepłe lub lekko ostudzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz