Składniki (2 porcje):
- 2 małe pojedyncze filety z kurczaka
- 1-2 arkusze nori
- 150 g. wędzonego łososia w plastrach
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki bułki tertej
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- sól i pieprz
- 150 g. makaronu małe muszelki
- garść orzechów ziemnych
- garść orzechów włoskich
- 1 małe jabłko
- 1 mała gruszka
- szczypta ziarenek anyżu
- szczypta mielonego kardamonu
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- pieprz
- rzeżucha (opcjonalnie)
Filety kroimy w poprzek ( jeśli są większe powstaną 3 płaty z jednego). Rozbijamy je przez folię spożywczą bardzo cienko, uważając by się nie rozpadły. Oprószamy solą i pieprzem. Na każdy kładziemy wycięty do odpowiednich rozmiarów arkusz z alg i przyklepujemy. Na arkuszu układamy takiej samej wielkości plaster łososia. Zwijamy całość w roladkę.
Roladki obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z wiórkami kokosowymi. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z czterech stron na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220ºC, gdy będą dobrze gorące przykrywamy naczynie folią aluminiową i zapiekamy około 25 min.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Orzeszki obieramy ze skorupek, jabłko i gruszkę ze skórki (kroimy w kosteczkę). Na suchej rozgrzanej patelni prażymy lekko orzeszki, dodajemy 2 łyżki masła, kardamon i anyż rozgnieciony w moździerzu. Wrzucamy pokrojone owoce, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy często mieszając, aż owoce zmiękną. Dodajemy resztę masła i doprawiamy pieprzem. Wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy dokładnie, aby się zagrzał i zestawiamy z ognia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz