niedziela, 16 marca 2014

Kurczak z łososiem i algami z bakaliowymi muszelkami


Składniki (2 porcje):
  • 2 małe pojedyncze filety z kurczaka
  • 1-2 arkusze nori
  • 150 g. wędzonego łososia w plastrach
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki bułki tertej
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • sól i pieprz
Makaron:
  • 150 g. makaronu małe muszelki
  • garść orzechów ziemnych
  • garść orzechów włoskich
  • 1 małe jabłko
  • 1 mała gruszka
  • szczypta ziarenek anyżu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • rzeżucha (opcjonalnie)
Wykonanie:

Filety kroimy w poprzek ( jeśli są większe powstaną 3 płaty z jednego). Rozbijamy je przez folię spożywczą bardzo cienko, uważając by się nie rozpadły. Oprószamy solą i pieprzem. Na każdy kładziemy wycięty do odpowiednich rozmiarów arkusz z alg i przyklepujemy. Na arkuszu układamy takiej samej wielkości plaster łososia. Zwijamy całość w roladkę.

Roladki obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z wiórkami kokosowymi. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z czterech stron na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220ºC, gdy będą dobrze gorące przykrywamy naczynie folią aluminiową i zapiekamy około 25 min.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Orzeszki obieramy ze skorupek, jabłko i gruszkę ze skórki (kroimy w kosteczkę). Na suchej rozgrzanej patelni prażymy lekko orzeszki, dodajemy 2 łyżki masła, kardamon i anyż rozgnieciony w moździerzu. Wrzucamy pokrojone owoce, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy często mieszając, aż owoce zmiękną. Dodajemy resztę masła i doprawiamy pieprzem. Wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy dokładnie, aby się zagrzał i zestawiamy z ognia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz