piątek, 11 września 2015

Risotto z dynią i grzybami


Składniki (2 porcje):
  • 100 g. ryżu arborio
  • 200 g. miąższu z dyni hokkaido (bez skórki) + kilka cienkich plasterków ze skórką
  • 30 g. obranej marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 4-5 szt. dymki ze szczypiorkiem
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • garść suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kozaki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego drobno parmezanu lub innego sera długodojrzewającego
  • 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
  • 1,5 szkl. bulionu warzywnego
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez całą noc. Na drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy, studzimy i siekamy na drobniejsze kawałki.

Dynię kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, dymkę ze szczypiorkiem siekamy niezbyt drobno. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy dynię, marchewkę i cebulkę. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy z warzywami i podsmażamy przez kolejne 5 minut. Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Wtedy wlewamy pół szkl. bulionu i gotujemy na małym ogniu, gdy wywar zostanie wchłonięty wlewamy kolejne pół szkl. Powtarzamy ten proces aż do wykończenia bulionu. Wraz z ostatnią partią bulionu dodajemy do risotto grzyby i sok z limonki. 

Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki, zdejmujemy go ze źródła ciepła, doprawiamy go solą i pieprzem i mieszamy z serem. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 1-2 minuty.

Risotto wykładamy na talerze. Na wierzchu układamy cieniutkie plasterki dyni podsmażone z obu stron na łyżce oliwy.





4 komentarze: