Składniki (5 szt. dużych naleśników):
Marchewkowe ciasto naleśnikowe:
- 250 ml. świeżego soku marchewkowego Marwit
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Krem jabłkowo-sezamowy:
- 250 ml. świeżego soku jabłkowego Marwit
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka sezamowej pasty tahini
- 1 łyżeczka miodu
- 1 żółtko
Oraz:
- 1-2 łyżki oleju
- 2 łyżki jasnego sezamu
- odrobina golden syropu lub miodu
Wykonanie:
W wysokim naczyniu miksujemy mikserem sok marchewkowy, przesianą mąkę, jajko i cukier trzcinowy przez około 2 minuty, aż cukier się rozpuści. Ciasto odstawiamy na 10 minut.
Dużą patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzla kuchennego. Mocno rozgrzewamy patelnię i wlewamy tyle ciasta, aby cienko pokryło całe dno patelni. Smażymy około 30 sekund i przekładamy na drugą stronę na kolejne 30 sekund. Smażymy naleśniki, aż do wykorzystania całego ciasta.
Pół szklanki soku jabłkowego mieszamy z mąką, żółtkiem, miodem i pastą tahini. Pozostały sok jabłkowy zagotowujemy i od razu wlewamy do niego mieszankę jabłkowo-sezamową. Mieszamy energicznie, aby krem nie był grudkowaty. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia.
Ciepły krem rozsmarowujemy na naleśnikach (na 1/3 powierzchni każdego naleśnika). Zwijamy naleśniki w ruloniki, zaczynając od strony z kremem. Wierzch naleśników skrapiamy miodem lub golden syropem i posypujemy sezamem uprażonym na suchej patelni.
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne. Polecam :-)
Usuń