Składniki (2 porcje):
- 100 g. ryżu arborio
- 200 g. miąższu z dyni hokkaido (bez skórki) + kilka cienkich plasterków ze skórką
- 30 g. obranej marchewki
- 1 łyżka masła
- 4-5 szt. dymki ze szczypiorkiem
- 1 łyżeczka soku z limonki
- garść suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kozaki)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego drobno parmezanu lub innego sera długodojrzewającego
- 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
- 1,5 szkl. bulionu warzywnego
- sól i pieprz
Wykonanie:
Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez całą noc. Na drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy, studzimy i siekamy na drobniejsze kawałki.
Dynię kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, dymkę ze szczypiorkiem siekamy niezbyt drobno. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy dynię, marchewkę i cebulkę. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy z warzywami i podsmażamy przez kolejne 5 minut. Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Wtedy wlewamy pół szkl. bulionu i gotujemy na małym ogniu, gdy wywar zostanie wchłonięty wlewamy kolejne pół szkl. Powtarzamy ten proces aż do wykończenia bulionu. Wraz z ostatnią partią bulionu dodajemy do risotto grzyby i sok z limonki.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki, zdejmujemy go ze źródła ciepła, doprawiamy go solą i pieprzem i mieszamy z serem. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 1-2 minuty.
Risotto wykładamy na talerze. Na wierzchu układamy cieniutkie plasterki dyni podsmażone z obu stron na łyżce oliwy.
Pyszne, jako wielbicielka dynii na pewno wypróbuję :) Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) polecam! :)
UsuńCudowne danie i zdjęcia.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń