wtorek, 8 września 2015

Sałatka z dzikim ryżem, pomidorkami śliwkowymi i jajkiem w koszulce


Składniki (2 porcje):
  • 100 g. dzikiego ryżu
  • 8-10 szt. pomidorków śliwkowych
  • 6 młodych cebulek ze szczypiorkiem
  • 2 jajka
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • skórka otarta z limonki
Dressing pomidorowy:
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • łyżka posiekanego świeżego koperku
  • czarny pieprz

Wykonanie:

Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu i studzimy. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Cebulki siekamy na ukos, części białe i zielone.

Jajko wbijamy do filiżanki uważając, aby nie rozlać żółtka. W szerszym garnku zagotowujemy wodę (około 6 cm. od dna garnka). Zmniejszamy źródło ciepła (woda ma tylko bulgotać) i wlewamy ocet winny. Wodę mocno mieszamy, tworząc wir i w środek wlewamy jajko. Gotujemy około 2 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową. Tak samo postępujemy z drugim jajkiem.

Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek. Miąższ blendujemy z pozostałymi składnikami na sos pomidorowy.

Na talerzach rozkładamy dziki ryż, pomidorki śliwkowe, w środek kładziemy po jajku w koszulce. Posypujemy posiekaną cebulką i polewamy dressingiem. Na wierzch ścieramy skórkę z limonki.





Warzywa psiankowate 2015 Pora na pomidora!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz