Składniki (2 porcje):
- 100 g. dzikiego ryżu
- 8-10 szt. pomidorków śliwkowych
- 6 młodych cebulek ze szczypiorkiem
- 2 jajka
- 1 łyżka białego octu winnego
- skórka otarta z limonki
Dressing pomidorowy:
- 1 duży pomidor malinowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- 1 łyżeczka miodu
- łyżka posiekanej świeżej kolendry
- łyżka posiekanego świeżego koperku
- czarny pieprz
Wykonanie:
Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu i studzimy. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Cebulki siekamy na ukos, części białe i zielone.
Jajko wbijamy do filiżanki uważając, aby nie rozlać żółtka. W szerszym garnku zagotowujemy wodę (około 6 cm. od dna garnka). Zmniejszamy źródło ciepła (woda ma tylko bulgotać) i wlewamy ocet winny. Wodę mocno mieszamy, tworząc wir i w środek wlewamy jajko. Gotujemy około 2 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową. Tak samo postępujemy z drugim jajkiem.
Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek. Miąższ blendujemy z pozostałymi składnikami na sos pomidorowy.
Na talerzach rozkładamy dziki ryż, pomidorki śliwkowe, w środek kładziemy po jajku w koszulce. Posypujemy posiekaną cebulką i polewamy dressingiem. Na wierzch ścieramy skórkę z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz