Składniki:
- 420 g. miąższu z dyni Hokkaido (bez skórki)
- 150 g. suchej fasoli Jaś
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżeczek pasty tahini
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
- 1/4 szkl. lodowatej wody
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez całą noc. Na drugi dzień gotujemy do miękkości, odcedzamy i obieramy z łupinek.
Dynię kroimy w większą kostkę i gotujemy na parze do miękkości. Studzimy.
Zimną dynię i fasolę miksujemy blenderem. Dodajemy posiekany czosnek, tahini, oliwę, sok z cytryny i utłuczone w moździerzu ziarna kminu rzymskiego. Doprawiamy solą morską i pieprzem. Miksujemy. Na koniec wlewamy wodę i jeszcze raz dokładnie wszystko blendujemy na gładką pastę.
Hummus podajemy skropiony oliwą i posypany natką pietruszki.
Kolor wymiata! Delicje :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Kolor, smak, sam widok takich delicji ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)