wtorek, 15 września 2015

Hummus z dyni


Składniki:
  • 420 g. miąższu z dyni Hokkaido (bez skórki)
  • 150 g. suchej fasoli Jaś
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżeczek pasty tahini
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • 1/4 szkl. lodowatej wody
  • sól morska 
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez całą noc. Na drugi dzień gotujemy do miękkości, odcedzamy i obieramy z łupinek.

Dynię kroimy w większą kostkę i gotujemy na parze do miękkości. Studzimy.

Zimną dynię i fasolę miksujemy blenderem. Dodajemy posiekany czosnek, tahini, oliwę, sok z cytryny i utłuczone w moździerzu ziarna kminu rzymskiego. Doprawiamy solą morską i pieprzem. Miksujemy. Na koniec wlewamy wodę i jeszcze raz dokładnie wszystko blendujemy na gładką pastę.

Hummus podajemy skropiony oliwą i posypany natką pietruszki.



2 komentarze:

  1. Kolor wymiata! Delicje :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolor, smak, sam widok takich delicji ;)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń