środa, 2 września 2015

Gazpacho



Składniki (3 porcje):
  • 600 g. mocno dojrzałych pomidorów + 1 duży
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 kromki pieczywa pszennego bez skórki (lub pszenno-żytniego)
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • trochę skórki otartej z limonki
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • odrobina czerwonej cebuli
  • świeże oregano, mięta i natka pietruszki
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Wszystkie pomidory obieramy ze skórki. Jednego kroimy w kostkę, resztę miksujemy blenderem. Dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną paprykę (odrobinę papryki kroimy w bardzo drobną kosteczkę i odkładamy), 2 łyżki oliwy, sok z limonki, ocet jabłkowy, świeże zioła oraz 1,5 kromki pokrojonej w kostkę. Wszystko ponownie dokładnie miksujemy.

Dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, lekko mieszamy. Wstawiamy do lodówki i mocno schładzamy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy 1,5 kromki pokrojonej w drobniutką kosteczkę i mieszając rumienimy na złoty kolor.

Gazpacho podajemy dobrze schłodzone z posiekaną drobno czerwoną cebulą i papryką oraz grzankami. Na wierzch ścieramy skórkę z limonki.






Warzywa psiankowate 2015 Pora na pomidora!

4 komentarze: