Składniki (35-38 szt. pierożków):
Pierogi:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1/4 szkl. oleju
- 1/2 szkl. ciepłej wody
- około 20 szt. śliwek
Sos cynamonowy:
- 1 szkl. śmietanki 30%
- 3-4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżka pasty tahini
- odrobina skórki startej z cytryny
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Mieszamy nożem z żółtkiem i olejem. Wlewamy partiami ciepłą wodę (nie gorącą, ale cieplejszą niż letnia) i po wstępnym wymieszaniu zagniatamy ciasto dłońmi.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kółka o średnicy 8,5 cm. (robię to nakrętką od kakao rozpuszczalnego).
Śliwki kroimy na pół, nie wzdłuż, ale w poprzek i usuwamy pestki. Na każdym placuszku ciasta układamy pół śliwki, skórką ku górze i zlepiamy pierożki ściskając brzegi ciasta na wierzchołku śliwki.
Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez kilka minut, aż ciasto będzie miękkie.
W rondelku podgrzewamy śmietankę. Mieszamy z cukrem trzcinowym, cynamonem, pastą tahini i skórką cytrynową. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1-2 minuty.
Pierożki podajemy na ciepło z gorącym sosem cynamonowym.
hm... myślę, że opatentuję je u siebie ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
Usuń