wtorek, 22 września 2015

Pierożki ze śliwkami i sosem cynamonowym


Składniki (35-38 szt. pierożków):

Pierogi:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. ciepłej wody
  • około 20 szt. śliwek
Sos cynamonowy:
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 3-4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka pasty tahini
  • odrobina skórki startej z cytryny

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Mieszamy nożem z żółtkiem i olejem. Wlewamy partiami ciepłą wodę (nie gorącą, ale cieplejszą niż letnia) i po wstępnym wymieszaniu zagniatamy ciasto dłońmi. 

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kółka o średnicy 8,5 cm. (robię to nakrętką od kakao rozpuszczalnego). 

Śliwki kroimy na pół, nie wzdłuż, ale w poprzek i usuwamy pestki. Na każdym placuszku ciasta układamy pół śliwki, skórką ku górze i zlepiamy pierożki ściskając brzegi ciasta na wierzchołku śliwki.

Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez kilka minut, aż ciasto będzie miękkie.

W rondelku podgrzewamy śmietankę. Mieszamy z cukrem trzcinowym, cynamonem, pastą tahini i skórką cytrynową. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1-2 minuty. 

Pierożki podajemy na ciepło z gorącym sosem cynamonowym.



2 komentarze: