Składniki (forma o średnicy 24 cm.):
Zaczyn:
- 50 ml. ciepłej wody
- 10 g. świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Ciasto:
- 270 g. mąki pszennej
- 230 ml. ciepłej wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wierzch:
- 20 szt. pomidorków koktajlowych
- 1/2 średniej czerwonej cebuli
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- listki świeżego cząbru
- gruboziarnista sól morska
Wykonanie:
Zaczyn: W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże, cukier i mąkę. Odstawiamy na 15 minut.
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, zaczyn, ciepła wodę (nie gorącą) i oliwę. Mieszamy dokładnie i wyrabiamy ciasto łyżką drewnianą przez około 10 minut, starając się jak najwięcej je napowietrzyć. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
Ciasto przekładamy do formy (natłuszczonej), rozprowadzamy na dnie oprószając dłonie mąką. Kciukiem robimy dołeczki w cieście. Skrapiamy oliwą, układamy pomidorki oraz piórka cebuli. Posypujemy listkami cząbru i gruboziarnistą solą morską. Odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia.
Pieczemy w temp. 190-200°C , aż focaccia się przyrumieni.
Prezentuje się idealnie. Ja robiłam kiedyś taką z pomidorkami i oliwkami. Dzięki za kolejny wspaniały przepis w akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńTwoja focaccia wygląda przepięknie i na pewno tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie kolejnego przepisu do akcji pomidorowej :)
Piękna i smakowita.
OdpowiedzUsuń