Składniki (4 porcje):
Kotleciki (12 szt.):
- 300 g. surówki premium wiosennej Marwit
- 300 g. surówki premium marchew z chrzanem Marwit
- 100 g. ryżu jaśminowego
- 50 g. ryżu dzikiego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- sól i pieprz
Sos pieczarkowy:
- 320 g. malutkich i średnich pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szkl. śmietanki 30%
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 cebula
- 4 łyżki wody
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
- sól i pieprz
Oraz:
- bułka tarta do obtaczania kotletów
- olej do smażenia kotletów (3-4 łyżki)
- natka pietruszki do posypania sosu
Wykonanie:
Obie surówki wykładamy na sitko i odsączamy z nadmiaru płynu, łyżką dociskając warzywa do sitka. Przekładamy do miski.
Dziki ryż wrzucamy na wrzątek i gotujemy pod przykryciem przez 9 minut. Odcedzamy i studzimy.
Ryż jaśminowy gotujemy przez 6 minut, odcedzamy i studzimy.
Surówki mieszamy z ryżem dzikim i jaśminowym, dodajemy jajko, mąkę kukurydzianą, bułkę tartą i tymianek. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Dokładanie łączymy wszystkie składniki. Z masy warzywno-ryżowej formujemy 12 kotlecików i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się lekko zrumienią. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Naczynie przykrywamy i pieczemy kotleciki przez 30 min. w temp. 200°C.
Sos: Pieczarki myjemy i osuszamy. Małe kroimy tylko na pół, średnie na ćwiartki. Na oliwie z oliwek szklimy posiekaną drobno cebulę przez minutę. Dorzucamy pieczarki i podsmażamy z cebulką 5 min. Wlewamy wodę, patelnię przykrywamy i na małym ogniu dusimy przez 8-10 minut. Do pieczarek dodajemy musztardę i wlewamy śmietankę. Doprawiamy sosem sojowym, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
Kotleciki super ,jednak wiele osób mieszka poza granicami Polski i o wyżej wymienionych surówkach w składnikach nie ma zielonego pojęcia .A jeśli je zamienię na surowe warzywa?
OdpowiedzUsuńSurówki z przepisu są na bazie surowych warzyw. Spokojnie możesz wykorzystać świeżą marchew, kapustę cieniutko posiekaną czy co tam lubisz :-)
OdpowiedzUsuń