piątek, 25 września 2015

Kotleciki warzywno-ryżowe z sosem pieczarkowym - zdrowy lunch do pracy


Składniki (4 porcje):

Kotleciki (12 szt.):
  • 300 g. surówki premium wiosennej Marwit
  • 300 g. surówki premium marchew z chrzanem Marwit
  • 100 g. ryżu jaśminowego
  • 50 g. ryżu dzikiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • sól i pieprz
Sos pieczarkowy:
  • 320 g. malutkich i średnich pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • sól i pieprz
Oraz:
  • bułka tarta do obtaczania kotletów
  • olej do smażenia kotletów (3-4 łyżki)
  • natka pietruszki do posypania sosu

Wykonanie:

Obie surówki wykładamy na sitko i odsączamy z nadmiaru płynu, łyżką dociskając warzywa do sitka. Przekładamy do miski.

Dziki ryż wrzucamy na wrzątek i gotujemy pod przykryciem przez 9 minut. Odcedzamy i studzimy.
Ryż jaśminowy gotujemy przez 6 minut, odcedzamy i studzimy.

Surówki mieszamy z ryżem dzikim i jaśminowym, dodajemy jajko, mąkę kukurydzianą, bułkę tartą i tymianek. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Dokładanie łączymy wszystkie składniki. Z masy warzywno-ryżowej formujemy 12 kotlecików i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się lekko zrumienią. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Naczynie przykrywamy i pieczemy kotleciki przez 30 min. w temp. 200°C

Sos: Pieczarki myjemy i osuszamy. Małe kroimy tylko na pół, średnie na ćwiartki. Na oliwie z oliwek szklimy posiekaną drobno cebulę przez minutę. Dorzucamy pieczarki i podsmażamy z cebulką 5 min. Wlewamy wodę, patelnię przykrywamy i na małym ogniu dusimy przez 8-10 minut. Do pieczarek dodajemy musztardę i wlewamy śmietankę. Doprawiamy sosem sojowym, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.





Twój zdrowy lunchbox z Marwit

2 komentarze:

  1. Kotleciki super ,jednak wiele osób mieszka poza granicami Polski i o wyżej wymienionych surówkach w składnikach nie ma zielonego pojęcia .A jeśli je zamienię na surowe warzywa?

    OdpowiedzUsuń
  2. Surówki z przepisu są na bazie surowych warzyw. Spokojnie możesz wykorzystać świeżą marchew, kapustę cieniutko posiekaną czy co tam lubisz :-)

    OdpowiedzUsuń