Składniki (blaszka o wym. 25 cm. x 21 cm.):
Biszkopt piernikowy:
- 5 jajek
- 4 łyżki cukru białego
- 100 g. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka przyprawy do piernika (lub własna mieszanka przypraw: goździki, kminek, ziele angielskie, cynamon, kolendra, gałka muszkatołowa, majeranek, papryka, gorczyca)
Krem dyniowy:
- 280 g. miąższu z dyni Hokkaido (bez skórki)
- 1/2 litra wody
- 1 łyżka cukru białego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szkl. zimnej wody
- 1 żółtko
- 250 g. serka mascarpone
Galaretka dyniowa:
- 1 i 1/4 szkl. wody spod gotowania dyni
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypujemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Wsypujemy proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i po trochę przesianej mąki. Mieszamy powoli i delikatnie łyżką, aż do połączenia się składników.
Ciasto wylewamy na natłuszczoną blaszkę (tylko spód formy!). Pieczemy w temp. 170°C do tzw. "suchego patyczka". Po wystudzeniu oddzielamy ciasto od ścianek blaszki, wyjmujemy i przekrawamy, tworząc 2 blaty.
Dynię kroimy w większą kostkę, zalewamy 1/2 litra wody i z dodatkiem 1 łyżki cukru gotujemy do miękkości.
Odlewamy 1 i 1/4 szkl. wody spod gotowania dyni i odstawiamy. Resztę wody wraz z dynią miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy oraz sok z cytryny, zagotowujemy.
W pół szkl. zimnej wody rozprowadzamy mąkę i żółtko. Wlewamy do gotującej się dyni i intensywnie mieszamy, aż powstanie budyń. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i studzimy.
Mascarpone miksujemy przez minutę, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu dyniowego, aż do jego wyczerpania.
Dolny blat ciasta układamy z powrotem w formie, wykładamy 2/3 kremu dyniowego, przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch smarujemy pozostałym kremem.
Wywar spod gotowania dyni zagotowujemy z łyżką cukru. Odlewamy pół szkl. i mieszamy z żelatyną do jej rozpuszczenia. Żelatynę wlewamy do reszty wywaru, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy. Tężejącą galaretkę dyniową wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin.
Bardzo apetyczne ciasto.
OdpowiedzUsuńskomplikowane, ale bardzo atrakcyjne :)
OdpowiedzUsuńPiernik i dynia? Podobają mi się te smaki! Piękne :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ależ ono piękne!
OdpowiedzUsuńPoczęstowałabym się :)
Oryginalne ciasto, nie jadłam takiego, ani nawet nigdzie nie widziałam.
OdpowiedzUsuń