środa, 21 października 2015

Sałatka z kurczakiem teriyaki i chipsami serowymi


Składniki (2 porcje):
  • 1 duża ćwiartka z kurczaka
  • mieszanka sałat z roszponką
  • kilka pomidorków śliwkowych (lub cherry)
  • 4-5 łyżek sera długodojrzewającego startego na grubych oczkach
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
Dressing:
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta cukru
  • pół łyżeczki bazylii liofilizowanej (lub suszonej)

Wykonanie:

Mięso dokładnie myjemy, zdejmujemy skórę i pozbywamy się kości. Kroimy na mniejsze części.

W misce mieszamy ze sobą ocet ryżowy, balsamiczny, sos sojowy i cukier. W powstałej marynacie zanurzamy kawałki mięsa. Odstawiamy na pół godziny.

Sałatę rozkładamy do miseczek. Na nią układamy przekrojone na pół pomidorki.

Na suchej rozgrzanej patelni układamy 4 okrągłe placuszki utworzone ze startego sera. Czekamy, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni i delikatnie przekładamy na drugą stronę. Rumienimy i zdejmujemy z patelni.

Na patelni rozgrzewamy olej. Przekładamy na nią kurczaka wraz z marynatą i smażymy na małym ogniu często mieszając około 10 minut. Mięso wykładamy na talerz. Kładziemy na sałatę w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki.

Całość polewamy dressingiem z oliwy, przeciśniętego czosnku, cukru i roztartej w dłoniach bazylii.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz