Składniki (2 porcje):
- 1 duża ćwiartka z kurczaka
- mieszanka sałat z roszponką
- kilka pomidorków śliwkowych (lub cherry)
- 4-5 łyżek sera długodojrzewającego startego na grubych oczkach
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
Dressing:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- szczypta cukru
- pół łyżeczki bazylii liofilizowanej (lub suszonej)
Wykonanie:
Mięso dokładnie myjemy, zdejmujemy skórę i pozbywamy się kości. Kroimy na mniejsze części.
W misce mieszamy ze sobą ocet ryżowy, balsamiczny, sos sojowy i cukier. W powstałej marynacie zanurzamy kawałki mięsa. Odstawiamy na pół godziny.
Sałatę rozkładamy do miseczek. Na nią układamy przekrojone na pół pomidorki.
Na suchej rozgrzanej patelni układamy 4 okrągłe placuszki utworzone ze startego sera. Czekamy, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni i delikatnie przekładamy na drugą stronę. Rumienimy i zdejmujemy z patelni.
Na patelni rozgrzewamy olej. Przekładamy na nią kurczaka wraz z marynatą i smażymy na małym ogniu często mieszając około 10 minut. Mięso wykładamy na talerz. Kładziemy na sałatę w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki.
Całość polewamy dressingiem z oliwy, przeciśniętego czosnku, cukru i roztartej w dłoniach bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz