Gołąbki z kaszą gryczaną:
- 8 szt. liści kapusty włoskiej
- 1 szkl. kaszy gryczanej
- 10 szt. suszonych pomidorów
- garść natki pietruszki
- sól i pieprz
Sos pomidorowo-tymiankowy:
- 500 ml. passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżeczka golden syrup'u
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Liście kapusty sparzamy we wrzątku przez około 3 minuty. Wykładamy na talerz i po wystudzeniu ścinamy najgrubsze "żyłki" po zewnętrznej stronie liści.
Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 min. (ma być jeszcze lekko twardawa). Studzimy.
Kaszę mieszamy z posiekaną natką i drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Farsz doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Kaszę zawijamy w liście kapusty.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekane cebule i czosnek i szklimy przez 2 minuty. Dodajemy golden syrup i wszystko smażymy jeszcze przez minutę. Do cebuli dodajemy passatę i listki tymianku, wlewamy gorący bulion. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Dusimy przez 5 minut.
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl
takie gołąbki musiały być fenomenalne :)
OdpowiedzUsuńOwszem :) bardzo polecam! :D
UsuńAleż one obłędnie wyglądają *.*
OdpowiedzUsuńCudo :)
Dziękuję Zakochana babeczko! ;)
Usuń