sobota, 31 października 2015

Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pomidorowo-tymiankowym, czyli gołąbki z patelni


Składniki (4 porcje):

Gołąbki z kaszą gryczaną:
  • 8 szt. liści kapusty włoskiej
  • 1 szkl. kaszy gryczanej
  • 10 szt. suszonych pomidorów
  • garść natki pietruszki
  • sól i pieprz
Sos pomidorowo-tymiankowy:
  • 500 ml. passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka golden syrup'u
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Liście kapusty sparzamy we wrzątku przez około 3 minuty. Wykładamy na talerz i po wystudzeniu ścinamy najgrubsze "żyłki" po zewnętrznej stronie liści.

Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 min. (ma być jeszcze lekko twardawa). Studzimy.

Kaszę mieszamy z posiekaną natką i drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Farsz doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Kaszę zawijamy w liście kapusty.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekane cebule i czosnek i szklimy przez 2 minuty. Dodajemy golden syrup i wszystko smażymy jeszcze przez minutę. Do cebuli dodajemy passatę i listki tymianku, wlewamy gorący bulion. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Dusimy przez 5 minut.

Na sosie układamy gołąbki, patelnię przykrywamy. Gołąbki dusimy na małym ogniu przez 35-40 minut.





Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl  

Ambitnie i zdrowo

4 komentarze: