Składniki (4 porcje):
- 350 g. polędwicy wieprzowej
- 160 g. makaronu gryczanego soba
- 60 g. marchewki (obranej)
- 55 g. pietruszki (obranej)
- 80 g. czerwonej papryki
- 70 g. żółtej papryki
- 55 g. zielonej papryki
- 55 g. cukinii (ze skórką)
- 55 g. bakłażana (ze skórką)
- 30 g. pora
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
Sos:
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
Wykonanie:
Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka. Wszystkie pozostałe warzywa kroimy w cieniutkie paseczki (cukinię i bakłażana wraz ze skórką). Polędwiczkę kroimy w długie paski.
Na dużą patelnię wlewamy oliwę. Po lekkim podgrzaniu wrzucamy pokrojone mięso i smażymy, aż lekko się zrumieni. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Na patelnię wrzucamy czosnek, cebulę i imbir. Szklimy przez minutę. Dodajemy pozostałe warzywa i podsmażamy często mieszając przez 5 minut. Wlewamy 3 łyżki wody, lekko solimy warzywa i przykrywamy patelnię. Dusimy przez 8-10 minut.
Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy. Do warzyw dodajemy podsmażone mięso i wlewamy sos. Całość mieszamy i smażymy przez 5 minut.
Makaron gryczany gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5 min. i odcedzamy. Podajemy od razu z warzywami i mięsem.
Świetne! Uwielbiam takie dania! :)
OdpowiedzUsuń