środa, 4 listopada 2015

Polędwica z warzywami i makaronem soba, czyli danie chińskie z patelni


Składniki (4 porcje):
  • 350 g. polędwicy wieprzowej
  • 160 g. makaronu gryczanego soba
  • 60 g. marchewki (obranej)
  • 55 g. pietruszki (obranej)
  • 80 g. czerwonej papryki
  • 70 g. żółtej papryki
  • 55 g. zielonej papryki
  • 55 g. cukinii (ze skórką)
  • 55 g. bakłażana (ze skórką)
  • 30 g. pora
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
Sos:
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego

Wykonanie:

Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka. Wszystkie pozostałe warzywa kroimy w cieniutkie paseczki (cukinię i bakłażana wraz ze skórką). Polędwiczkę kroimy w długie paski.

Na dużą patelnię wlewamy oliwę. Po lekkim podgrzaniu wrzucamy pokrojone mięso i smażymy, aż lekko się zrumieni. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Na patelnię wrzucamy czosnek, cebulę i imbir. Szklimy przez minutę. Dodajemy pozostałe warzywa i podsmażamy często mieszając przez 5 minut. Wlewamy 3 łyżki wody, lekko solimy warzywa i przykrywamy patelnię. Dusimy przez 8-10 minut.

Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy. Do warzyw dodajemy podsmażone mięso i wlewamy sos. Całość mieszamy i smażymy przez 5 minut.

Makaron gryczany gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5 min. i odcedzamy. Podajemy od razu z warzywami i mięsem. 





Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl


Ambitnie i zdrowo

1 komentarz: