wtorek, 17 listopada 2015

Sałatka z buraka, awokado i jajka z zielonym sosem


Składniki (2 porcje):

Na sałatkę:
  • 2 małe buraczki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2-3 jajka
Na sos:
  • duża garść rukoli
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Buraki gotujemy lub pieczemy do miękkości. Zdejmujemy skórkę i studzimy. Zimne buraczki kroimy w kostkę (1 cm. x 1 cm.).

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w taką samą kostkę jak buraczki.

Jajka gotujemy na twardo. Po obraniu i ostudzeniu dzielimy na ćwiartki lub ósemki.

Umytą i osuszoną rukolę blendujemy z pozostałymi składnikami na sos. Doprawiamy solą i pieprzem.

Buraczki, jajka i awokado rozdzielamy do miseczek i polewamy zielonym sosem.






4 komentarze:

  1. Pysznie i zaskakująco,bo buraka jeszcze z awokado nie łączyłam ,a mam w lodówce,bo uwielbiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łączenie pozornie niepasujących do siebie składników to moja specjalność :)

      Usuń