Składniki (2 porcje):
Na sałatkę:
- 2 małe buraczki
- 1 dojrzałe awokado
- 2-3 jajka
Na sos:
- duża garść rukoli
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Buraki gotujemy lub pieczemy do miękkości. Zdejmujemy skórkę i studzimy. Zimne buraczki kroimy w kostkę (1 cm. x 1 cm.).
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w taką samą kostkę jak buraczki.
Jajka gotujemy na twardo. Po obraniu i ostudzeniu dzielimy na ćwiartki lub ósemki.
Umytą i osuszoną rukolę blendujemy z pozostałymi składnikami na sos. Doprawiamy solą i pieprzem.
Buraczki, jajka i awokado rozdzielamy do miseczek i polewamy zielonym sosem.
Pysznie i zaskakująco,bo buraka jeszcze z awokado nie łączyłam ,a mam w lodówce,bo uwielbiam .
OdpowiedzUsuńŁączenie pozornie niepasujących do siebie składników to moja specjalność :)
Usuńcudownie skomponowana sałatka!
OdpowiedzUsuńDziękuję :D Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń