Składniki:
Ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mleka
- 63 g. margaryny
- 1 jajko
- szczypta soli
- 20 g. świeżych drożdży (lub 10 g. drożdży suchych)
- 16 g. cukru waniliowego
- 1/2 szkl. cukru białego
Farsz dyniowy:
- 530 g. dyni Hokkaido (waga bez skórki)
- 60 g. rodzynek
- 1 łyżka masła
- 50 g. cukru trzcinowego
Lukier dyniowy:
- 1 szkl. cukru pudru
- 90 g. dyni Hokkaido (waga bez skórki)
- 1 łyżka cukru białego
- 1 łyżka wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
Świeże drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru i 4-5 łyżek mąki. Odstawiamy na 20 minut (przy suchych drożdżach nie trzeba robić zaczynu).
Resztę mąki mieszamy w misce z solą.
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do niej cukier i cukier waniliowy i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
Do mąki wlewamy zaczyn, ostudzoną margarynę i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy przez 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce.
Farsz: Dynię kroimy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy dynię i cukier trzcinowy. Po wymieszaniu garnek przykrywamy pokrywką i dusimy dynię na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby dynia się nie przypaliła. Dusimy, aż dynia puści sok, zmięknie i zacznie się znacznie rozpadać. Dodajemy rodzynki i dusimy jeszcze przez 2 minuty. Zestawiamy z ognia i studzimy.
Ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy prostokąt o krótszym boku długości 22 cm. Na cieście rozkładamy równomiernie farsz dyniowy i zwijamy roladę zaczynając od krótszego boku ciasta. Struclę przekładamy do wysmarowanej blaszki (u mnie keksówka o wymiarach dna 22,5 cm. x 8,5 cm.) i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Ciasto wystawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy na środkowym poziomie, aż ciasto wyrośnie i się zezłoci z wierzchu.
Lukier: Dynię ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mieszamy w rondelku z wodą i cukrem i smażymy na malutkim ogniu przez 10 minut, co chwilę mieszając. Po tym czasie dynię przecieramy przez drobne sitko i studzimy. Cukier puder miksujemy mikserem z papką dyniową i sokiem z cytryny około 2-3 minut.
Wierzch i boki wystudzonej strucli pokrywamy lukrem i czekamy, aż zastygnie.
Prezentuje się znakomicie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń