niedziela, 8 listopada 2015

Risotto buraczane ze śledziami w cieście


Składniki (2 porcje):

Risotto z burakiem:
  • 1/2 szkl. ryżu arborio
  • 1 nieduży burak
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek pora (7-8 cm.)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
  • 1,5 szkl. bulionu warzywnego
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
Śledzie w cieście:
  • 4 małe patroszone śledzie (bez główek, ale z ogonkami)
  • sól i pieprz
  • 3/4 szkl. mleka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

Cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Na patelnię wlewamy oliwę i po chwili wrzucamy posiekane warzywa. Szklimy przez minutę. Wsypujemy ryż i smażymy wszystko około 3 minut, często mieszając.

Teraz wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. 

Wlewamy pół szkl. bulionu i dodajemy buraka startego na tarce o dużych oczkach. Po wchłonięciu wywaru przez ryż, wlewamy pozostały. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy przez 10-12 minut.

Wlewamy śmietankę, wsypujemy natkę pietruszki i doprawiamy risotto solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smażymy jeszcze przez 5 minut.

Śledzie oprószamy z obu stron solą i czarnym pieprzem.

Mleko miksujemy z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Na czystej patelni rozgrzewamy oliwę. Rybki obtaczamy w cieście (trzymając za ogonki) i kładziemy na patelnię. Smażymy z obydwu stron, aż ciasto się zrumieni.



Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl

Ambitnie i zdrowo

1 komentarz: