Składniki (2 porcje):
Risotto z burakiem:
- 1/2 szkl. ryżu arborio
- 1 nieduży burak
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek pora (7-8 cm.)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
- 1,5 szkl. bulionu warzywnego
- 5 łyżek śmietanki 30%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Śledzie w cieście:
- 4 małe patroszone śledzie (bez główek, ale z ogonkami)
- sól i pieprz
- 3/4 szkl. mleka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 małe jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Na patelnię wlewamy oliwę i po chwili wrzucamy posiekane warzywa. Szklimy przez minutę. Wsypujemy ryż i smażymy wszystko około 3 minut, często mieszając.
Teraz wlewamy wino i czekamy, aż odparuje.
Wlewamy pół szkl. bulionu i dodajemy buraka startego na tarce o dużych oczkach. Po wchłonięciu wywaru przez ryż, wlewamy pozostały. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy przez 10-12 minut.
Wlewamy śmietankę, wsypujemy natkę pietruszki i doprawiamy risotto solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smażymy jeszcze przez 5 minut.
Śledzie oprószamy z obu stron solą i czarnym pieprzem.
Mleko miksujemy z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Na czystej patelni rozgrzewamy oliwę. Rybki obtaczamy w cieście (trzymając za ogonki) i kładziemy na patelnię. Smażymy z obydwu stron, aż ciasto się zrumieni.
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl
To zdecydowanie moje klimaty. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń