wtorek, 10 listopada 2015

Hummus z awokado i rukolą


Składniki:

  • 3/4 szkl. suchej ciecierzycy
  • 1 dojrzałe awokado
  • duża garść rukoli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju z awokado Oleofarm + do podania
  • 3 łyżki sezamowej pasty tahini
  • 1/4 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • 1/5 szkl. lodowatej wody
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:

Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez 10-12 godzin. Następnie w tej samej wodzie (możemy teraz lekko posolić) gotujemy ciecierzycę do miękkości. Odcedzamy i studzimy.

Ugotowaną ciecierzycę miksujemy blenderem na puree. Dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestki awokado, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, oliwę, olej z awokado i pastę tahini. Ponownie miksujemy.

Teraz dodajemy opłukaną i odsączoną z wody rukolę oraz doprawiamy hummus solą, pieprzem i utłuczonym w moździerzu kminem. Wlewamy lodowatą wodę i dokładnie blendujemy. Jeśli hummus wyda Wam się zbyt gęsty, zwiększcie ilość wody.

Hummus podajemy z ulubionym pieczywem, skropiony olejem z awokado.





Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz