Składniki:
- 3/4 szkl. suchej ciecierzycy
- 1 dojrzałe awokado
- duża garść rukoli
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju z awokado Oleofarm + do podania
- 3 łyżki sezamowej pasty tahini
- 1/4 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
- 1/5 szkl. lodowatej wody
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez 10-12 godzin. Następnie w tej samej wodzie (możemy teraz lekko posolić) gotujemy ciecierzycę do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Ugotowaną ciecierzycę miksujemy blenderem na puree. Dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestki awokado, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, oliwę, olej z awokado i pastę tahini. Ponownie miksujemy.
Teraz dodajemy opłukaną i odsączoną z wody rukolę oraz doprawiamy hummus solą, pieprzem i utłuczonym w moździerzu kminem. Wlewamy lodowatą wodę i dokładnie blendujemy. Jeśli hummus wyda Wam się zbyt gęsty, zwiększcie ilość wody.
Hummus podajemy z ulubionym pieczywem, skropiony olejem z awokado.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz