Składniki:
Pierniczki:
- 1 szkl. miodu (np. wielokwiatowego)
- 1/4 szkl. cukru
- 130 g. margaryny
- 500 g. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mleka
- 2 małe jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 30 g. przyprawy do piernika
Lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 białko
Wykonanie:
Rozpuszczamy margarynę. Dodajemy miód i cukier, mieszamy aż cukier się rozpuści. Całość doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Studzimy.
Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika.
Sodę rozrabiamy z mlekiem.
Do mąki wlewamy sodę i wystudzony miód. Dodajemy jajka (temp. pokojowa). Mieszamy ciasto, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto umieszczamy najlepiej w szklanej misce. Przykrywamy szczelnie (folią spożywczą) i wstawiamy do lodówki na 2 tygodnie.
Po dwóch tygodniach ciasto wykładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na kilka części. Każdą rozwałkowujemy na grubość 5 mm. (mogą być też trochę grubsze, wtedy pierniczki bardziej urosną) podsypując dość sporą ilością mąki (ciasto jest dość lepkie). Wykrawamy foremką gwiazdki lub inne kształty, aż wykorzystamy całe ciasto.
Pierniczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nie trzeba niczym smarować). Pieczemy w 170°C przez 6-8 minut (aż wyrosną, lekko zbrązowieją z wierzchu i od spodu). Wyjmujemy i studzimy. Dobrze jest upiec pierniczki na około 2 dni przed lukrowaniem i schować do szczelnego pojemnika.
Lukier: Cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy białko jaja i miksujemy mikserem przez 1-2 minuty. Miseczkę przykrywamy np. talerzykiem i odstawiamy lukier na 12 godzin (w temperaturze pokojowej). Lukrem ozdabiamy pierniczki i odstawiamy na kilka minut do zastygnięcia.
Pierniczki przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Zachowują świeżość nawet przez 3 tygodnie.
Wygląda bardzo smacznie! ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
Usuń