Składniki (blaszka o średnicy 24 cm.):
Czekoladowy spód:
- 200 g. mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 63 g. margaryny
- 1 łyżeczka kakao
- 50 g. mlecznej czekolady
- 1 łyżka śmietanki 30%
- 2 łyżki zimnej wody
Masa makowa:
- 200 g. zmielonego maku
- 1/2 szkl. miodu
- 1 łyżka masła
- 70 g. rodzynek
- 50 g. orzechów włoskich
- 1 łyżka suszonej kruszonej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka suszonej kruszonej skórki cytrynowej
- 50 g. suszonych moreli
- 50 g. suszonych daktyli
- 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 białka
Ciasto czekoladowe:
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g. gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 szkl. mleka
- 60 g. margaryny
Polewa czekoladowa:
- 80 g. gorzkiej czekolady
- 50 g. mlecznej czekolady
- 75 ml. śmietanki 30%
Wykonanie:
Spód: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy margarynę i żółtko i łączymy z mąką siekając nożem. Ścieramy na tarce czekoladę i dodajemy do ciasta razem z kakao, śmietanką i wodą. Zagniatamy kruche ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim spód i boki wysmarowanej tłuszczem blaszki do tarty. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Masa makowa: Zmielony mak wsypujemy do wrzątku i gotujemy przez 3 minuty (jeśli użyjecie całego maku trzeba go dłużej parzyć a następnie zmielić przynajmniej dwukrotnie). Mak odcedzamy wykładając go na lnianą ściereczkę i odciskając z nadmiaru wody.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, rodzynki, skórkę cytrynową i pomarańczową, posiekane orzechy włoskie, siekane morele i daktyle. Całość smażymy przez 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mak, cynamon i olejek migdałowy. Studzimy (dodamy jeszcze białka, ale o tym niżej).
Ciasto czekoladowe: Mleko doprowadzamy do wrzenia wraz z margaryną. Zdejmujemy z ognia i dorzucamy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Studzimy.
Mąkę łączymy z cukrem, cukrem waniliowym i sodą. Do sypkich składników wlewamy wystudzony płyn czekoladowy oraz dodajemy jajko i żółtko. Wszystko dokładnie miksujemy mikserem.
Spód wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy dno ciasta w kilku miejscach widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 8 minut (w tym czasie ubijamy białka na pianę i przekładamy je do zimnej masy makowej. Mieszamy).
Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i po 5 minutach rozkładamy na nim masę makową. Dokładnie wyrównujemy. Na masę makową wylewamy ciasto czekoladowe. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez 30-35 minut (jeśli ciasto z wierzchu zacznie się robić zbyt ciemne przykrywamy je folią aluminiową).
Tartę wykładamy z piekarnika i studzimy.
Polewa czekoladowa: Śmietankę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Wrzucamy posiekane obie czekolady i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy tak długo, aż czekolada całkiem się rozpuści i połączy ze śmietanką.
Polewę lekko studzimy i wylewamy na wierzch tarty. Czekamy, aż polewa zastygnie. Wierzch polewy można udekorować makiem, wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń