niedziela, 20 grudnia 2015

Świąteczne ciasto z bakaliami i żurawiną


Składniki (forma o wym. 21 cm. x 25 cm.):

Ciasto:
  • 440 g. jabłek (obranych i pozbawionych gniazd nasiennych)
  • 350 g. świeżej żurawiny
  • 200 g. cukru
  • 70 g. posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g. rodzynek
  • 80 g. kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 jajka
  • 220 g. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju
Wierzch:
  • 120 g. świeżej żurawiny
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g. cukru pudru
  • 30 g. kuleczek zbożowych w różowej skorupce Decorada Delecta

Wykonanie:

Jabłka kroimy w małą kosteczkę. Żurawinę myjemy i osuszamy. Jabłka i żurawinę umieszczamy w dużej misce lub garnku, dodajemy cukier, orzechy włoskie, rodzynki i skórkę pomarańczową. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 2 godziny (w temp. pokojowej, od czasu do czasu przemieszać).

Do owoców dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta. Mieszamy i wykładamy do blaszki wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Wyrównujemy wierzch.

Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C (do suchego patyczka). Jeśli wierzch szybciej będzie się rumienił przykrywamy ciasto folią aluminiową. 

Lukier żurawinowy: Żurawinę mieszamy w rondelku z cukrem i stawiamy na małym ogniu. Dolewamy łyżkę wody. Smażymy żurawinę często mieszając, aż owoce puszczą sok, całkiem się rozpadną i utworzy się dżem. Zdejmujemy z ognia i przecieramy dżem przez sitko, aby pozbyć się skórek. Studzimy.

Cukier puder wsypujemy do wyższego naczynia, dodajemy przetarte owoce żurawiny i miksujemy mikserem przez 2 minuty.

Lukier żurawinowy rozsmarowujemy na wystudzonym cieście. Posypujemy różowymi kuleczkami i odstawiamy na kilka godzin.






Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

3 komentarze:

  1. Przepięknie wygląda to Twoje ciacho. Pewnie równie dobrze smakuje! Sama mam zamiar wziąć udział w konkursie i widzę, że będę się musiała bardzo postarać ;-) Bajeczne zdjęcia! Pozdrawiam cieplutko i życzę powodzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :-D na pewno Twój wypiek będzie równie apetyczny. Również życzę powodzenia! :-)

      Usuń
  2. Witam, chciałam poinformować, że ten blog nominowałam do nagrody Liebster. Serdecznie zapraszam do zabawy ! Kuchnia Paulettes.

    PS. Zdjęcia mnie zauroczyły. Mogłabym patrzeć i patrzeć :)

    OdpowiedzUsuń