Składniki:
- 1,8 kg. kiszonej kapusty
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 3 łyżki masła (lub margaryny)
- 2 cebule
- 80 g. suszonych śliwek (pozbawionych pestek)
- 30 g. suszonych grzybów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka kminku (całe ziarna)
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Wykonanie:
Grzyby moczymy w wodzie przez 12 godzin. Gotujemy w tej samej wodzie przez 10 minut, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Śliwki również siekamy.
Kapustę odsączamy z zalewy i siekamy na krótsze kawałki. Płuczemy w letniej wodzie, odcedzamy. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez 30 minut. Odcedzamy (nie trzeba odciskać całości wody).
W dużym garnku lub rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy, aż się zrumieni. Wrzucamy kapustę, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Wlewamy wywar z warzyw, przykrywamy naczynie i od zagotowania gotujemy kapustę na małym ogniu przez 30 minut.
Do garnka dorzucamy grzyby i śliwki. Dodajemy koncentrat, miód, obie papryki, sól, pieprz, czosnek granulowany, roztarty w dłoniach majeranek oraz utarty w moździerzu kminek i kolendrę. Garnek przykrywamy i gotujemy przez 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając.
Podoba mi się taka wersja bigosu,mniam.
OdpowiedzUsuń