wtorek, 15 grudnia 2015

Wegetariański bigos ze śliwką i grzybem


Składniki:
  • 1,8 kg. kiszonej kapusty
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 łyżki masła (lub margaryny)
  • 2 cebule
  • 80 g. suszonych śliwek (pozbawionych pestek)
  • 30 g. suszonych grzybów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka kminku (całe ziarna)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Wykonanie:

Grzyby moczymy w wodzie przez 12 godzin. Gotujemy w tej samej wodzie przez 10 minut, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Śliwki również siekamy.

Kapustę odsączamy z zalewy i siekamy na krótsze kawałki. Płuczemy w letniej wodzie, odcedzamy. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez 30 minut. Odcedzamy (nie trzeba odciskać całości wody).

W dużym garnku lub rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy, aż się zrumieni. Wrzucamy kapustę, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Wlewamy wywar z warzyw, przykrywamy naczynie i od zagotowania gotujemy kapustę na małym ogniu przez 30 minut.

Do garnka dorzucamy grzyby i śliwki. Dodajemy koncentrat, miód, obie papryki, sól, pieprz, czosnek granulowany, roztarty w dłoniach majeranek oraz utarty w moździerzu kminek i kolendrę. Garnek przykrywamy i gotujemy przez 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając.





1 komentarz: