środa, 2 grudnia 2015

Świąteczne pierniczki


Składniki:

Pierniczki:
  • 1 szkl. miodu (np. wielokwiatowego)
  • 1/4 szkl. cukru
  • 130 g. margaryny
  • 500 g. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mleka
  • 2 małe jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 g. przyprawy do piernika
Lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 białko

Wykonanie:

Rozpuszczamy margarynę. Dodajemy miód i cukier, mieszamy aż cukier się rozpuści. Całość doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Studzimy.

Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika.

Sodę rozrabiamy z mlekiem.

Do mąki wlewamy sodę i wystudzony miód. Dodajemy jajka (temp. pokojowa). Mieszamy ciasto, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto umieszczamy najlepiej w szklanej misce. Przykrywamy szczelnie (folią spożywczą) i wstawiamy do lodówki na 2 tygodnie.

Po dwóch tygodniach ciasto wykładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na kilka części. Każdą rozwałkowujemy na grubość 5 mm. (mogą być też trochę grubsze, wtedy pierniczki bardziej urosną) podsypując dość sporą ilością mąki (ciasto jest dość lepkie). Wykrawamy foremką gwiazdki lub inne kształty, aż wykorzystamy całe ciasto.

Pierniczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nie trzeba niczym smarować). Pieczemy w 170°C przez 6-8 minut (aż wyrosną, lekko zbrązowieją z wierzchu i od spodu). Wyjmujemy i studzimy. Dobrze jest upiec pierniczki na około 2 dni przed lukrowaniem i schować do szczelnego pojemnika.

Lukier: Cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy białko jaja i miksujemy mikserem przez 1-2 minuty. Miseczkę przykrywamy np. talerzykiem i odstawiamy lukier na 12 godzin (w temperaturze pokojowej). Lukrem ozdabiamy pierniczki i odstawiamy na kilka minut do zastygnięcia.

Pierniczki przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Zachowują świeżość nawet przez 3 tygodnie.








2 komentarze: