Składniki (blaszka o wym. 21 cm. x 25 cm.):
Spód:
- 140 g. mąki pszennej
- 100 g. maki ziemniaczanej
- 50 g. cukru
- 110 g. zimnego masła lub margaryny
- 1 jajko
- szczypta soli
Jabłka:
- 380 g. jabłek ( waga bez gniazd nasiennych i skórki)
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Budyń pomarańczowo-dyniowy:
- 150 g. dyni Hokkaido (waga bez skórki i pestek)
- 185 g. miąższu pomarańczy (bez białych błonek)
- 3/4 szkl. wody (do gotowania dyni)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/4 szkl. wody
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
Kruszonka:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki zimnego masła
Wykonanie:
Z podanych składników na spód szarlotki zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy do rozmiarów dna blaszki. Ciasto układamy w natłuszczonej formie i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Jabłka kroimy w drobna kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy jabłka i cukier. Mieszamy i smażymy na niewielkim ogniu często mieszając około 10 min. (aż jabłka puszczą sok i prawie całkiem się rozpadną). Wsypujemy cynamon i po wymieszaniu z jabłkami smażymy jeszcze przez minutę. Zdejmujemy z ognia.
Dynię pokrojoną w większą kostkę zalewamy wodą, wsypujemy cukier i gotujemy aż będzie miękka. Wrzucamy cząstki pomarańczy i wszystko blendujemy. W 1/4 szkl. zimnej wody rozrabiamy żółtko, obie mąki i cukier waniliowy. Zmiksowaną dynię z pomarańczą zagotowujemy, wlewamy rozmieszane mąki i energicznie mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń zdejmujemy z ognia i studzimy, aż będzie letni.
Blaszkę z ciastem wyjmujemy z lodówki. W cieście robimy widelcem dziurki. Na spód wykładamy jabłka, a na jabłka budyń dyniowo-pomarańczowy.
Składniki na kruszonkę ugniatamy dokładnie grzbietem widelca lub dłonią, aż powstaną okruszki. Kruszonką posypujemy budyń.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 45 minut (lub do czasu, aż spód i kruszonka szarlotki się przyrumienią).
Super szarlotka, takie nietradycyjna ale pewnie pyszna.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWspaniała szarlotka, częstuje się z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńBędę robić na następny weekend, potem się pochwalę jak wyszło :-)
OdpowiedzUsuńCzekam z niecierpliwością :D
Usuń