sobota, 17 października 2015

Szarlotka z budyniem pomarańczowo-dyniowym


Składniki (blaszka o wym. 21 cm. x 25 cm.):

Spód:
  • 140 g. mąki pszennej
  • 100 g. maki ziemniaczanej
  • 50 g. cukru
  • 110 g. zimnego masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Jabłka:
  • 380 g. jabłek ( waga bez gniazd nasiennych i skórki)
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
Budyń pomarańczowo-dyniowy:
  • 150 g. dyni Hokkaido (waga bez skórki i pestek)
  • 185 g. miąższu pomarańczy (bez białych błonek)
  • 3/4 szkl. wody (do gotowania dyni)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 szkl. wody
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
Kruszonka:
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki zimnego masła

Wykonanie:

Z podanych składników na spód szarlotki zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy do rozmiarów dna blaszki. Ciasto układamy w natłuszczonej formie i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Jabłka kroimy w drobna kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy jabłka i cukier. Mieszamy i smażymy na niewielkim ogniu często mieszając około 10 min. (aż jabłka puszczą sok i prawie całkiem się rozpadną). Wsypujemy cynamon i po wymieszaniu z jabłkami smażymy jeszcze przez minutę. Zdejmujemy z ognia.

Dynię pokrojoną w większą kostkę zalewamy wodą, wsypujemy cukier i gotujemy aż będzie miękka. Wrzucamy cząstki pomarańczy i wszystko blendujemy. W 1/4 szkl. zimnej wody rozrabiamy żółtko, obie mąki i cukier waniliowy. Zmiksowaną dynię z pomarańczą zagotowujemy, wlewamy rozmieszane mąki i energicznie mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń zdejmujemy z ognia i studzimy, aż będzie letni.

Blaszkę z ciastem wyjmujemy z lodówki. W cieście robimy widelcem dziurki. Na spód wykładamy jabłka, a na jabłka budyń dyniowo-pomarańczowy.

Składniki na kruszonkę ugniatamy dokładnie grzbietem widelca lub dłonią, aż powstaną okruszki. Kruszonką posypujemy budyń.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 45 minut (lub do czasu, aż spód i kruszonka szarlotki się przyrumienią).



6 komentarzy: