Składniki (4 porcje):
Kurczak w cytrynie:
- 3 ćwiartki z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 3/4 szkl. bulionu warzywnego
- płaska łyżeczka posiekanego imbiru
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 białe cebule
- 1,5 cytryny
- 8 szt. suszonych moreli
- 8 szt. suszonych daktyli
- 2 liście laurowe
- 3 goździki
- pół łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- natka pietruszki
Kasza kuskus:
- 250 g. kaszy kuskus
- bulion warzywny
Warzywa:
- 150 g. cukinii
- 1 czerwona papryka
- pół zielonej papryki
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szkl. bulionu warzywnego
- odrobina płatków papryczki chili
Wykonanie:
Danie można przygotować w tradycyjnym marokańskim tadżinie, ale naczynie to spokojnie może zastąpić patelnia o grubym dnie :)
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Każdą ćwiartkę dzielimy na 3 części. Mięso oprószamy solą i pieprzem, odkładamy na godzinę.
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Każdą ćwiartkę dzielimy na 3 części. Mięso oprószamy solą i pieprzem, odkładamy na godzinę.
Rozgrzewamy olej i rumienimy na nim z obu stron kurczaka, zdejmujemy z patelni. Rozpuszczamy na niej masło i dodajemy oliwę oraz miód. Wrzucamy posiekany czosnek, imbir, liście laurowe i goździki. Dodajemy cebule pokrojone w grube piórka, grube plastry lub ósemki cytryn, daktyle oraz lekko przesiekane morele.
Kmin rzymski i kolendrę rozgniatamy w moździerzu. W bulionie rozprowadzamy kmin i kolendrę, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon. Kurczaka wkładamy na patelnię, wszystko zalewamy bulionem z przyprawami. Po zagotowaniu patelnię szczelnie przykrywamy. Całość dusimy na bardzo małym ogniu przez 1,5 godziny.
Cukinię kroimy w półplasterki, papryki w paski a czerwoną cebulę w piórka. Na oliwie podsmażamy warzywa wraz z plasterkami czosnku przez 2-3 minuty. Wlewamy bulion i wsypujemy płatki papryczki. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 15 minut.
Kaszkę kuskus zalewamy wrzącym wywarem tak, aby poziom wywaru przekraczał poziom kaszy o 0,5 cm. Po 5 minutach kuskus rozdrabniamy widelcem.
Kurczaka podajemy posypanego natką pietruszki z kuskusem i warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz